Αθλητικά
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 10:00

Champions League για Παναθηναϊκό όπως πριν δυο χρόνια

Τη νίκη που θα του επιτρέψει να παραμείνει στο κόλπο της πρόκρισης για την επόμενη φάση του Champions League θα κυνηγήσει ο Παναθηναϊκός απόψε στο ΟΑΚΑ κόντρα στη ρωσική Ρούμπιν Καζάν (21:45, ΝΕΤ).

Πριν δυο χρόνια οι δυο πρώτες αγωνιστικές του Champions League είχαν περάσει, ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε ακόμα να δει βαθμό. Για την τρίτη φιλοξενούσε τη Βέρντερ Βρέμης και κάθε άλλο αποτέλεσμα πέρα της νίκης φάνταζε καταστροφικό. Το παιχνίδι τελικά έλειξε ισόπαλο και παρά τις προβλέψεις που ήθελαν το «τριφύλλι» να αποκλείεται έτσι νωρίς, οι παίκτες του -τότε- Χενκ τεν Κάτε διάψευσαν όλους τους επικριτές τους και με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς (μια και επί της Ίντερ στο «Τζουζέπε Μεάτσα») κατέκτησαν πανηγυρικά την πρώτη θέση του ομίλου.

Δυο, λοιπόν, σεζόν μετά οι «πράσινοι» βρίσκονται σχεδόν σε παρόμοια θέση. Ξεκίνημα με δυο ήττες και μάλιστα η μία από την θεωρητικά αδύναμη ομάδα του γκρουπ. Τρίτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου το τρίποντο θεωρείται ξανά μονόδρομος. Η ιστορία θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται ή αυτή τη φορά τα δρώμενα θα πάρουν διαφορετική τροπή;

Αυτό είναι απόψε το ερώτημα για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος υποδέχεται στο Μαρούσι την ομάδα που όλοι αρχικά υπολόγιζαν ως λογικά ανταγωνιστική του για τη δεύτερη θέση, αλλά εν τέλει κατάφερε να βρίσκεται μαζί μ' αυτόν με την πλάτη στον τοίχο: Τη Ρούμπιν Καζάν.

Οι Ρώσοι προηγούνται ένα μόλις βαθμό του «τριφυλλιού» και σίγουρα βλέποντας και αυτοί την Κοπεγχάγη να έχει ξεφύγει με έξι πόντους, θα καίγονται για τη νίκη, προκειμένου να μη μείνουν κι' άλλο πίσω. Το παιχνίδι για εκείνους, όμως, έχει και ένα παραπάνω κίνητρο. Με το εγχώριό τους πρωτάθλημα να έχει καταλήξει σχεδόν στα χέρια της Ζενίτ, μια ευρωπαϊκή επιτυχία θα τους χρύσωνε κάπως το χάπι, όταν στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να καίγεται πολύ περισσότερο για τη Σούπερ Λίγκ τώρα.

Ακόμα και να έβλεπαν, πάντως, οι ποδοσφαιριστές του Νίκου Νιόπλια το ματς ως αναμέτρηση ζωής ή θανάτου, λίγα παραπάνω θα μπορούσαν να υποσχεθούν με την ομάδα να είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένη από τους τραυματισμούς. Νέο τράβηγμα ο Νίνης και Καντέ, Γκοβού και Λέτο ακόμα να μπουν σε κανονικού ρυθμούς. Οι επιθετικές επιλογές του Έλληνα τεχνικού έχουν μειωθεί ουσιαστικά στο ελάχιστο και μόνο μια θέση στη βασική 11αδα ακόμα παίζεται. Μια μεταξύ των Λουίς Γκαρσία και Λάζαρου Χριστοδουλόπουλο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο Τζόρβας θα είναι κάτω από τα δοκάρια και οι Μπουμσόνγκ-Σαριέγκι κεντρικό αμυντικό δίδυμο, πλαισιωμένοι από Σπυρόπουλο στο αριστερό άκρο και Βύντρα στον δεξιό. Την τριάδα στον άξονα θα αποτελούν οι Σιμάο, Μαρίνος, Κατσουράνης. Μπροστά αναμφισβήτητα κορυφή ο Σισέ και μια θέση σε ένα από τα δυο άκρα του Καραγκούνη. Η εναπομείνασα δεξιά ή αριστερά θέση θα πάει είτε στον Ισπανό είτε στον Έλληνα άσο.

Από την άλλη ο προπονητής των Ρώσων, Κούρμπαν Μπερντίεφ, θα εμπιστευτεί, όπως όλα δείχνουν, τους Ροζίκοφ στο τέρμα, Νάβας, Μποργκέτι, Σαλουγκάτζε στο κέντρο της άμυνας, δεξιό μπακ τον Καλέσιν, αριστερό τον Ανσάλντι, Μουρόφκσι, Ογκόα στα χαφ, δεξιό φτερό τον Κάρλος Εντουάρντο, αριστερό τον Ριαζάντσεφ και κορυφή τον Μάρτινς.

Στους 45 με 50.000 υπολογίζονται από τους ανθρώπους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ, χωρίς να αποκλείονται και ακόμα μεγαλύτερα νούμερα, αν ο καιρός το επιτρέψει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ