Κόσμος
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 13:10

Ισπανία: Ευρύ ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Θαπατέρο

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, με στόχο, όπως είπε, τη διευκόλυνση των μεταρρυθμίσεων. Χρέη αντιπροέδρου αναλαβμάνει ο υπουργός Εσωτερικών. Κατάργηση δύο υπουργείων για εξοικονόμηση πόρων.

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, με στόχο, όπως είπε, τη διευκόλυνση των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά διατηρεί επίσης το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών. Η υπουργός Υγείας Τρινιδάδ Χιμένεθ θα αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος.

Καταργήθηκαν ακόμα τα υπουργεία Ισότητας και Στέγασης προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

Η αποδοχή του Ισπανού πρωθυπουργού από τον κόσμο έχει βυθιστεί κατά 30 μονάδες, στα χαληλότερα επίπεδά της από την επανεκλογή του το 2008. Πρόσφατα ο Θαπατέρο κατέληξε σε συμφωνία με δύο μειοψηφούντα κόμματα της Βουλής, ώστε να φέρει για το 2011 βαθειές περικοπές δαπανών, με στόχο να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ισπανία μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της.

Οι επόμενες εκλογές στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου έχουν προγραμματιστεί για το τέλος της δεύτερης θητείας της κυβέρνησής του το 2012.

Σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να συντάξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το μέρος του, ο Θαπατέρο θα είχε να αντιμετωπίσει πρόωρες κάλπες, στις οποίες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα γνώριζε ήττα με σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τους Κεντροδεξιούς.

Πηγή: Reuters