Πολιτική
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 13:55

Βγήκαν δαγκάνες για τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση την επομένη της ματαίωσης της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη να παραδέχεται λανθασμένους χειρισμούς. ΝΔ: Πρόωρη θριαμβολογία. Αλ. Τσίπρας: Κυβερνητικό φιάσκο.

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την επομένη της ματαίωσης της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1884646, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη να σημειώνει πως «αυτά συμβαίνουν με τα επιχειρηματικά ντιλ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη με τον Αστακό και σε συνέντευξή του στο ρ/σ Radio 9 παραδέχθηκε λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση της ενεργειακής επένδυσης.

«Αυτά συμβαίνουν στα επιχειρηματικά ντιλ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας πως δεν ήταν δουλειά της κυβέρνησης να γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ.

Υποστήριξε ακόμη πως αν αντιμετώπιζε την υπόθεση από την αρχή, θα προχωρούσε σε διακρατική συμφωνία και στη συνέχεια θα άνοιγε το δρόμο των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας εξάλλου στο περιθώριο συνεδρίου, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το επιχειρηματικό σχήμα της επένδυσης, ενώ ερωτηθείς σχετικά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, οτόνισε ότι «σε αυτή τη χώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κριτική να ασκείται χωρίς κανείς να εξετάζει τους πραγματικούς λόγους που υπάρχουν γύρω από το εάν θα συμβεί μια επένδυση ή όχι όπως αυτή του Αστακού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την καταρινή πλευρά, όπως είπε, αφορούσε στην τιμολόγηση του καυσίμου. Αυτό, ανέφερε ο κ. Κουβέλης, «είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση, ούτε να ζητηθούν ευθύνες, γιατί η κυβέρνηση ούτε χειραγωγεί ούτε έχει κλειστή συνεργασία με επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση και κάνει το θεσμικό πλαίσιο».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η επιστολή σε κάθε περίπτωση αφήνει ανοιχτή και προσκαλεί την Ελλάδα να προσέλθει με νέες προτάσεις για ενεργειακές συμφωνίες και αυτό ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση, επισημαίντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει φόβος για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο μνημόνιο με το Κατάρ.

Η ιδιωτική επένδυση στον Αστακό δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 στην Νέα Υόρκη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Κατάρ, διευκρινίζει σε δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παμπούκης, το Μνημόνιο Κατανόησης είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε διακρατικές συνεργασίες και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Επιτροπή που θα εξετάσει πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο της Νέας Υόρκης, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

«Συνεπώς», καταλήγει, «οποιοδήποτε άλλο σενάριο έχει δει το φως της δημοσιότητας ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε πως η ματαίωση αυτής της επένδυσης δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. που υπογράφηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, σημείωσε: «Υπήρχε πρόβλημα μέσα στο ίδιο το consortium, συνεπώς υπήρχε θέμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Με το Κατάρ οι σχέσεις μας είναι άψογες. Οι υπόλοιπες συνεργασίες τις οποίες έχουμε υπογράψει στην Αμερική για 5 δισ. ευρώ ισχύουν και φυσικά μέσα στην επιστολή υπάρχει και το ενδιαφέρον του Κατάρ, για άλλη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Δεν επηρεάζει καθόλου (το ναυάγιο συνεργασίας για τον Αστακό). Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα περισσότερες επενδύσεις από το Κατάρ. Τουλάχιστον αυτό μας λένε».

«Η Πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει και ό,τι έπρεπε να κάνει», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Ερωτηθείσα σχετικά στο περιθώριο συνεδρίου του Economist πρόσθεσε ότι όλα «τα υπόλοιπα θέματα αφορούν τους ιδιώτες και τη συγκεκριμένη κοινοπραξία».

ΝΔ: Πρόωρη θριαμβολογία

Πρόωρη θριαμβολογία για την επένδυση στον Αστακό καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Γιάννακης, κάνοντας παράλληλα λόγο για γκρίζα σημεία στο ν/σ για το fast track.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό υπογραμμίζει αφενός την πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης η οποία –όπως υπενθυμίζουν- με επίσημη ανακοίνωσή της πριν από μερικούς μήνες, είχε εμφανίσει έμμεσα τον εαυτό της ως μέρος ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού σχεδίου, και αφετέρου το δισυπόστατο της κυβερνητικής πολιτικής για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι ένα μέρος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς φαινόταν να επιδιώκει την επιτάχυνση της επένδυσης και ένα άλλο μέρος την επιβράδυνση, καθώς οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί απέναντι σε αυτό το σχέδιο και η κα Μπιρμπίλη με επιφυλάξεις.

Οι εξελίξεις, σημειώνουν οι βουλευτές της ΝΔ, δικαιώνουν την θέση μας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει “στο πόδι” το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία.

Επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης διατύπωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Σχολιάζοντας την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την εν λόγω επένδυση, σημείωσε ότι είναι κακό να καλλιεργούνται προσδοκίες χωρίς να έχει γίνει η δουλειά υποδομής.

«Καλό είναι ο πήχυς των προσδοκιών να κρατιέται χαμηλά, γιατί αλλιώς θίγεται η αξιοπιστία της χώρας μας ως επενδυτικός προορισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλ. Τσίπρας: Εκτεθειμένος ο Πρωθυπουργός

Για κυβερνητικό φιάσκο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.

Όπως είπε επρόκειτο για μια αδιαφανή επένδυση με πολύ σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε τους κινδύνους αυτούς την περασμένη Παρασκευή στο Κοινοβούλιο ενώπιον του Πρωθυπουργού, ο οποίος, «είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτή την επένδυση».

«Δεν το έκανε και σήμερα είναι, κατά τη γνώμη μας, και ο ίδιος εκτεθειμένος», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση η οποία είναι από παντού έκθετη, μπάζει νερά από παντού, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι άτολμος και άβουλος «εμφανίζεται ουσιαστικά να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, απευθύνει κάλεσμα στην κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το Μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και όποια άλλα σχετικά έγγραφα.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τη Βουλή για το φιάσκο, όταν μάλιστα αποδεικνύεται ότι τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός ήταν εκτός τόπου και χρόνου», συμπληρώνει.

Καταλήγοντας ο Συνασπισμός σημειώνει ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του και οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας «για μια αδιαφανή επένδυση, που δεν εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και εγκυμονούσε κινδύνους για το περιβάλλον».