Κόσμος
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 14:56

Την απαγόρευση της μεφεδρόνης ζήτησε η Κομισιόν

Την απαγόρευση της μεφεδρόνης -ναρκωτικού παρόμοιου με το ecstasy που κυκλοφορεί ακόμα νόμιμα σε 12 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την απαγόρευση της μεφεδρόνης -ναρκωτικού παρόμοιου με το ecstasy που κυκλοφορεί ακόμα νόμιμα σε 12 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ουσία είναι εκτός νόμου σε 15 χώρες της ΕΕ, και η χρήση της συνδέεται με τουλάχιστον 37 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και μόνο.

«Η μεφεδρόνη είναι ένα επικίνδυνο ναρκωτικό που διατίθεται μέσω του Διαδικτύου αλλά και στους δρόμους. Είχαμε κιόλας θύματα εξαιτίας αυτού του ναρκωτικού, και για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση στα κράτη μέλη να κινηθούν το ταχύτερο ώστε να επιβάλουν ελέγχους και την ποινικοποίησή του», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ. «Έχουμε ευθύνη απέναντι στους νέους, να τους προστατεύσουμε από τις επικίνδυνες νέες ψυχότροπες ουσίες όπως τη μεφεδρόνη», τόνισε.

Στην ΕΕ σημειώθηκαν δύο θάνατοι, αποκλειστικό αίτιο των οποίων φαίνεται ότι ήταν η μεφεδρόνη, ενώ για τουλάχιστον άλλους 37 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία κατά την νεκροψία ανιχνεύτηκε μεφεδρόνη.

Η πρόταση της Επιτροπής σήμερα αποβλέπει στην απαγόρευση της παρασκευής και της διάθεσης της μεφεδρόνης στην αγορά, υπάγοντας αυτήν σε ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσουν κατά πόσο θα θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα ψηφίζοντας με ειδική πλειοψηφία στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Η μεφεδρόνη είναι διεγερτική ουσία της οποίας οι φυσικές αντιδράσεις είναι συγκρίσιμες με εκείνες που παράγονται από το ναρκωτικό ecstasy (MDMA) ή από την κοκαΐνη. Πωλείται κυρίως σε μορφή σκόνης, αλλά και σε κάψουλες ή χαπάκια, μέσω του Διαδικτύου, σε ειδικά καταστήματα για χρήστες γνωστά στα σχετικά κυκλώματα ως "head shops", αλλά και από διακινητές στο δρόμο.

Επιστημονική ανάλυση κινδύνου που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) με έδρα στη Λισαβόνα κατέδειξε ότι η μεφεδρόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και να καταλήξει σε εθισμό· εκτός αυτού, από τη χρήση της σημειώθηκαν και μερικά θανατηφόρα περιστατικά στην Ευρώπη.

Η μεφεδρόνη δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ιατρική αξία ή άλλη γνωστή νόμιμη χρήση, και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υπό έλεγχο ουσιών σε 15 χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.