Σωρεία υποθέσεων με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο ερευνούν οι έξι Εισαγγελείς του νεοσύστατου Οικονομικού Τμήματος για υποθέσεις διαφθοράς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Σωρεία υποθέσεων με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο ερευνούν οι έξι Εισαγγελείς του νεοσύστατου Οικονομικού Τμήματος για υποθέσεις διαφθοράς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Περίπου πενήντα από αυτές θεωρούνται ως οι πλέον σοβαρές, κυρίως λόγω του μεγάλου οικονομικού αντικειμένου τους.
Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έχουν μεταξύ άλλων τεθεί οι φάκελοι που αφορούν δύο δικογραφίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Αναλυτικά:
Η πρώτη υπόθεση αφορά την Προμήθεια βαγονιών του ΟΣΕ
Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 2010 με εντολή του εισαγγελέα του ΣΔΟΕ για τις προμήθειες μηχανών και βαγονιών της Siemens στον ΟΣΕ, μετά από καταγγελίες για μίζες και εμπλοκή στελεχών εταιριών στους διαγωνισμούς. Οι Εισαγγελείς ελέγχουν για παθητική δωροδοκία και απιστία σε βάρος του δημοσίου τις διοικήσεις των ναυπηγείων της τελευταίας δεκαετίας για τις 30 ηλεκτράμαξες και 100 βαγόνια που κατασκεύασαν τα ναυπηγεία για λογαριασμό της Siemens και προμηθεύτηκε ο ΟΣΕ από το 1996 μέχρι το 2009, χωρίς να έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Η δεύτερη για την κατασκευή υποβρυχίων
Η έρευνα αφορά τις καταγγελίες για δωροδοκία αξιωματούχων για την ανάθεση το 2000 της κατασκευής υποβρυχίων τύπου 21 στα Ναυπηγεία με την συνεργασία των γερμανικών εταιριών HDW και Ferrostaal, παραγγελία που δεν έχει παραδοθεί ακόμη στο Πολεμικό Ναυτικό.
Το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας ερευνά επίσης την πρόσφατη υπόθεση με τους 15 «στημένους αγώνες» στο πρωτάθλημα.
Στο πλαίσιο της έρευνας ο ΟΠΑΠ έστειλε στους εισαγγελείς στοιχεία για όλα τα κερδισμένα δελτία, άνω των 1000 ευρώ, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι αγώνες και να δρομολογηθεί έρευνα κατά συγκεκριμένων προσώπων με άνοιγμα λογαριασμών. Ήδη άλλωστε είναι σε εξέλιξη και η έρευνα για φοροδιαφυγή δυο μάνατζερ του ποδοσφαίρου που βρέθηκαν με τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και η έρευνα για τα «πόθεν έσχες» παραγόντων και διαιτητών.
Επίσης, ερευνούν την υπόθεση της εκμίσθωσης πυροσβετικών ελικοπτέρων από την Erickson, θέμα που είχε τεθεί και στην Βουλή από τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια ο οποίος υποστήριξε ότι το 2009 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νοίκιασε 5 ελικόπτερα από την Erickson κατά 55% ακριβότερα από ότι φέτος.
Την ομάδα των Εισαγγελέων απασχολεί ο ΟΣΕ για τρεις περιπτώσεις:
Την εκμίσθωση σε ιδιώτες ακινήτων του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο (κτίρια Κ1 και Κ2) έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος, με φερόμενη ζημιά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Το μισθολόγιο μηχανοδηγών, που αφορά καταγγελίες συνδικαλιστών για πλαστές υπερωρίες την τετραετία 2004-2008 που φαίνεται να προκάλεσε αύξηση των εξόδων του ΟΣΕ κατά 170 εκατομμύρια ευρώ.
Τη σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την εταιρία Doublelogic μετά από καταγγελίες για πλασματικές εμπορικές μεταφορές.
Στο οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας έχει ανατεθεί η διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παράνομες προσλήψεις στις εταιρίες «ΑΓΡΟΓΗ» και «ΑΓΡΟΤΗΜΑ», «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» «, ΕΡΤ» (για την οποία υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που ερευνώνται για απ’ ευθείας αναθέσεις, υπερκοστολογημένες εξωτερικές παραγωγές κ.α) και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου.
Υπό εισαγγελική διερεύνηση από την ομάδα των έξι επίσης είναι:
Όλες οι καταγγελίες που αφορούν τις προμήθειες των νοσοκομείων.
Η υπόθεση της αλλαγής του καθεστώτος εκκαθάρισης των ομολόγων (Τ3 σε Τ10) που κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
Οι αναφορές για κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ αλλά και στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα που διαβίβασε στην Εισαγγελία ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος.