Πολιτιστικά
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 10:42

Απεργούν μόνιμοι και έκτακτοι αρχαιολόγοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιούν έκτακτοι και μόνιμοι αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν οι Σύλλογοί τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιούν έκτακτοι και μόνιμοι αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ.

Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο στις 11:00.

Οι Ελληνες αρχαιολόγοι ζητούν:

- Κάλυψη των οργανικών κενών του ΥΠΠΟΤ με μόνιμο προσωπικό. Να γίνει άμεσα διορισμός των διοριστέων όλων των ειδικοτήτων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που παράνομα δεν έχουν ακόμη προσληφθεί.

- Κατάργηση του χρονικού ορίου του 24μηνου, διάστημα μετά το οποίο οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι απολύονται οριστικά και αμετάκλητα από το ΥΠΠΟΤ. Η πρακτική αυτή αφ’ ενός οδηγεί το επιστημονικό προσωπικό στην ανεργία, αφ’ ετέρου αποστερεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία από εργαζόμενους με πολύτιμη εμπειρία.

- Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού. Η αρχαιολογική κληρονομιά είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνικό αγαθό, πηγή γνώσης και παιδείας για όλους και όχι μονοσήμαντο εμπορεύσιμο προϊόν.

- Αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Εν όψει του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ενσωμάτωση του επιδόματος αρχαιολογικών ερευνών στον βασικό μισθό, ώστε οι αμοιβές των αρχαιολόγων να αντιστοιχούν στοιχειωδώς στα τυπικά προσόντα και στο σύνθετο έργο που επιτελούν