Κόσμος
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 12:06

Μεγαλύτερη αραβική στήριξη για το Παλαιστινιακό ζητά η Χ. Κλίντον

Κάλεσμα στις αραβικές χώρες να στηρίξουν περισσότερο την Παλαιστινιακή Αρχή, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Κάλεσμα στις αραβικές χώρες να στηρίξουν περισσότερο την Παλαιστινιακή Αρχή, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Η βοήθεια για να γίνει το παλαιστινιακό κράτος πραγματικότητα, προϋποθέτει κάτι παραπάνω από λόγια. Προϋποθέτει περισσότερα σχέδια και δεσμεύσεις», δήλωσε χθες στο ετήσιο δείπνο της Αμερικανικής Ομάδας Κρούσης στην Παλαιστίνη, μια αμερικανική φιλο-παλαιστινιακή οργάνωση που στηρίζει την ειρηνική λήξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής παραμένουν δεσμευμένοι στη λύση των δύο κρατών.

Η Κλίντον εξήρε τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής υπογραμμίζοντας ότι αυτή χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. «Η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι αραβικές χώρες μπορούν και πρέπει να τη στηρίξουν περισσότερο», τόνισε και ζήτησε από τις αραβικές χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Το σχέδιο αυτό, σαουδαραβικής έμπνευσης, που χρονολογείται στο 2002, προβλέπει εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ, με αντάλλαγμα την ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα από το 1967 αραβικά εδάφη, την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και μια δίκαιη και αποδεκτή διευθέτηση του θέματος των παλαιστινίων προσφύγων.

Η Κλίντον είπε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα σταματήσει να επιδιώκει την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον ύστερα από 20 μήνες διακοπής τους και απειλούνται μετά την επανάληψη στα τέλη Σεπτεμβρίου της εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ύστερα από την εκπνοή του 10μηνου μορατόριου.

Στις 9 Οκτωβρίου ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε ένα μήνα επιπλέον προθεσμία στις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να διασώσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες αλλά είναι απολύτως απαραίτητες. Είναι πάντα ευκολότερο να αναβάλεις αποφάσεις από το να τις λαμβάνεις», υπογράμμισε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για την άρση του αδιεξόδου, «ωστόσο εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και να επιτύχουν».

Τέλος, η Κλίντον είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να χαλαρώσει τον οικονομικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και ότι τα κράτη πρέπει να αποκηρύξουν δημόσια την παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς και τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι οποίες είναι εχθροί του Ισραήλ και υποστηρίζονται από τη Συρία και το Ιράν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο