Μετά το μέλι, άνθρωποι και μέλισσες επεκτείνουν τη συνεργασία τους, κατασκευάζοντας... βρεφικές κούνιες και άλλα έπιπλα.
Μετά το μέλι, άνθρωποι και μέλισσες επεκτείνουν τη συνεργασία τους, κατασκευάζοντας... βρεφικές κούνιες και άλλα έπιπλα.
Οι εμπνευστές της –δύο απόφοιτοι του Βασιλικού Κολεγίου Καλών Τεχνών, στη Βρετανία- την αποκαλούν «διειδική συνεργασία». Οι μέλισσες παρέχουν την πρώτη ύλη –την κερήθρα- και οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν τα έπιπλα.
Το πρόγραμμα παρουσίασαν στο Λονδίνο οι δύο «εγκέφαλοι» της ομάδας Built By, κατασκευάζοντας μια κούνια από επιμεταλλωμένη κερήθρα, προερχόμενη από τις κυψέλες που έχουν στην ταράτσα του σπιτιού τους στο Λονδίνο. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο δημιουργών, ο Μπεν Φέιγκα, έχει προσαρμόσει έτσι τις κυψέλες ώστε οι μέλισσες να φτιάχνουν την κερήθρα κατευθείαν πάνω στο σκελετό του επίπλου.
«Η πρώτη μας προσπάθεια με τη χρήση αυτής της μοναδικής διαδικασίας είναι η δημιουργία μιας κούνιας για μωρά από κερήθρα», λέει η έτερη δημιουργός Βανέσα Χάρντεν. «Αυτό το αντικείμενο αντικατοπτρίζει τη σχέση ζωής που έχουν οι μέλισσες με την κερήθρα και παράλληλα την ελπίδα για μια μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στην ανθρωπότητα και το περιβάλλον με στόχο τη δημιουργία προϊόντων».
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή. Οι δύο σχεδιαστές υπολογίζουν πως θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος μέχρι οι μέλισσες να παράξουν επαρκή ποσότητα κερήθρας για την κατασκευή της κούνιας. Και αυτή είναι μόνο η πρώτη τους δημιουργία, καθώς ελπίζουν να κατασκευάσουν και άλλα κομμάτια χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο. Όπως λέει η Χάρντεν, «τα έπιπλα θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται έτσι ώστε να συμβολίζουν τη συνεργασία των δύο ειδών, επιτρέποντας στον άνθρωπο να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τις "κοινοτοπίες" που αποτελούν την ανθρώπινη φύση». Στο μεταξύ δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια αλλά περιμένουν παρασκευάζοντας άλλα προϊόντα, όπως μέλι ή αποτριχωτικό κερί.