Κόσμος
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 22:21

Μεγάλη η άγνοια των Αμερικανών για την κλιματική αλλαγή

Τη μεγάλη άγνοια των Αμερικανών γύρω από θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Τη μεγάλη άγνοια των Αμερικανών γύρω από θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Γέιλ. Κάποιες από τις απαντήσεις που δόθηκαν, σοκάρουν.

Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύουν για παράδειγμα πως τα ορυκτά καύσιμα (fossil fuels στα αγγλικά) είναι... απολιθώματα (fossils) δεινοσαύρων ή ότι πύραυλοι που ανοίγουν τρύπες στο όζον συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση είναι κάτι καλό.

Η έρευνα, που καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν σημαντικά κενά στις γνώσεις τους γύρω από την κλιματική αλλαγή, έγινε σε δείγμα 2.030 ενηλίκων. Περισσότεροι από τους μισούς θα έπαιρναν κάτω από τη βάση για τις γνώσεις τους, ενώ ούτε ένας στους δέκα δεν βαθμολογήθηκε με Α ή Β.

Σε ποσοστό 63%, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα, όμως πολλοί εξ αυτών δεν κατανοούν γιατί συμβαίνει. Κάποιοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ή αμφισβητούν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες διαδραματίζουν κάποιοι ρόλο στην υπερθέρμανση, αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει, αλλά και τα αίτιά της και συνεπώς τις πιθανές λύσεις. Έτσι, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Γέιλ, πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Για παράδειγμα, το 57% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναφέρεται σε αέρια στην ατμόσφαιρα, τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα. Οι μισοί λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις έχει ακούσει για τον αποχρωματισμό των κοραλλιογενών υφάλων ή την οξείδωση των ωκεανών, που απειλεί τη θαλάσσια ζωή.

Εν τω μεταξύ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως η τρύπα του όζοντος και τα σπρέι συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θεωρούν, λανθασμένα, πως το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί σε ένα βαθμό με την απαγόρευση των προϊόντων σε μορφή σπρέι. Πολλοί πάντως κατανοούν ότι οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων από τα μηχανοκίνητα οχήματα ή η καύση των ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση και πως η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάσχεσή της.

Παραδέχονται την άγνοιά τους

Όπως φαίνεται από την έρευνα, οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι οι γνώσεις τους για τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι περιορισμένες. Μόλις ένας στους δέκα δηλώνουν «πολύ καλά ενημερωμένοι» για την κλιματική αλλαγή και τρεις στους τέσσερις λένε πως επιθυμούν να μάθουν περισσότερα. Το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων -75%- πιστεύουν πως τα παιδιά θα έπρεπε να μαθαίνουν για την υπερθέρμανση του πλανήτη στα σχολεία, ενώ παρά τα σκάνδαλα και τα πρόσφατα πλήγματα εις βάρος της αξιοπιστίας μερίδας ερευνητών, οι περισσότεροι εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους επιστήμονες για τη σωστή ενημέρωσή τους πάνω σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.