Πολιτική
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 13:53

Σπ. Κουβέλης: Στενή συνεργασία με την Τουρκία

¶ρχισε στην ¶γκυρα η 4η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και του Εγκεμέν Μπαγίς επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

¶ρχισε στην ¶γκυρα η 4η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και του Εγκεμέν Μπαγίς επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Νωρίτερα οι κ.κ. Κουβέλης και Μπαγίς είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Μετά από αυτήν, ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημείωσε –σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ότι «αυτό δείχνει πόσο στενά εργαζόμαστε».

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Παράλληλα, παρατηρούμε ανάπτυξη και στις διπλωματικές μας σχέσεις», πρόσθεσε και αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί επικείμενης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο.

«Δεν σχολιάζουμε ανεπίσημες δηλώσεις που αφορούν τέτοια θέματα. Αυτό που κάνουν στη φάση αυτή οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών είναι τα εξής: Η επίλυση του θέματος του Αιγαίου και άλλων προβλημάτων με τον καλύτερο και μόνιμο τρόπο και η αύξηση των επαφών. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται το τελευταίο διάστημα πολύ σοβαρά βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», τόνισε και συνέχισε:

«Με καλή πρόθεση, σθένος και λίγη τόλμη μπορούν εύκολα να λυθούν και τα ζητήματα του Αιγαίου, και το Κυπριακό, και η Θεολογική Σχολή, και τα θέματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση της λύσης βλέπουμε δύο θαρραλέους πρωθυπουργούς, κατά το παράδειγμα του Ατατούρκ και του Βενιζέλου, να διανύουν σημαντική απόσταση. Όταν έρθει ο καιρός, θα μοιραστούμε μαζί σας το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων. Αλλά βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Μπαγίς ανέφερε επίσης πως «στο παρελθόν οι διπλωματικές σχέσεις καθόριζαν τις οικονομικές, ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο».

Τα θέματα της ατζέντας, στο πλαίσιο της Κοινής Διυπουργκής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», είναι η δημιουργία αποθήκης η οποία θα στεγάζει αγροτικά προϊόντα στην Κομοτηνή, το άνοιγμα ενός εμπορικού κέντρου στη Χίο απέναντι από το Τσεσμέ, η δημιουργία εργαστηρίου στη Ρόδο για τον έλεγχο των τουρκικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα και η διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με τη λήψη μέτρων όπως ο καθορισμός του τέλους εισόδου για τα ελληνικά και τουρκικά οχήματα μεταφοράς προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ