Κόσμος
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2002 11:22

Στην Αγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας

Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πωλ Βόλφοβιτς για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας εν όψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση μέλους της κυβέρνησης Μπους με την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας, που έχει ισχυρές ισλαμικές ρίζες και επιδεικνύει έντονο σκεπτικισμό στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στο γειτονικό Ιράκ. Οπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Ετζεβίτ έτσι και η σημερινή κυβέρνηση του Αμπντουλάχ Γκιούλ αξιώνει εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον για οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντεπεξέλθει η Τουρκία στις δυσκολίες που θα προκύψουν από ενδεχόμενο πόλεμο στο γειτονικό Ιράκ, αλλά και τη δέσμευση ότι δεν θα προκύψει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεϊν.

Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Τουρκία στρατιώτες, αεροπορικές βάσεις, λιμάνια αλλά και την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

Οπως σημειώνει η Χουριέτ, σε επτασέλιδη επιστολή που επιδόθηκε πρόσφατα στον Τούρκο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε την άδεια να αναπτύξει 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Η Ουάσινγκτον ζήτησε επίσης από την Αγκυρα να διαθέσει 35.000 στρατιώτες για την ανάγκη της επιχείρησης κατά του Ιράκ και να διαθέσει στις συμμαχικές δυνάμεις αρκετές αεροπορικές βάσεις και λιμάνια, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα.

Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προτείνουν στους Τούρκους οικονομική βοήθεια 700 έως 800 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο πολυετούς βοήθειας που θα ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος ο Βόλφοβιτς μιλώντας πάντως στο BBC τόνισε ότι ο πόλεμος με το Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος.

Μιλώντας χθες στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο, ο Βόλφοβιτς κάλεσε την Ευρωπαική Ενωση να δεχτεί ανάμεσα στα κράτη-μέλη της την Τουρκία, υπογραμμίζοντας οτι μια άλλη επιλογή είναι «αδιανόητη».

«Η ιστορία δείχνει ότι μια Ευρωπαική Ενωση που θα αποδεχτεί την Τουρκία θα είναι πολύ πιό ισχυρή, πιό σίγουρη και πιό πλούσια απο την άποψη της ποικιλίας την οποία δεν έχει σήμερα», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας και πρόσθεσε ότι «άλλη πιθανή επιλογή, αυτή του αποκλεισμού, είναι πραγματικά αδιανόητη».

Αναφερόμενος στην Ευρωπαική Διάσκεψη κορυφής στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη ο Βόλφοβιτς τόνισε ότι μιά θετική εξέλιξη στο θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας θα είναι «κάτι καλό όχι μόνο για την Τουρκία και την Ευρώπη αλλά και για όλον τον κόσμο, αναμεσά τους και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Οι Τούρκοι αγωνίζονται για να αναπτύξουν μια ελεύθερη κοινωνία, δημοκρατική και ανεκτική που θα μπορούσε να γίνει ένα χρήσιμο μοντέλο για άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.