Πολιτική
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2002 12:21

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας για Κυπριακό και ένταξη

Ευθεία σύνδεση της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 12 Δεκεμβρίου, έκανε ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Δανίας κ. Περ Στίγκ Μέλερ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντήθηκε το πρωϊ με τον Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Μέλερ όταν ρωτήθηκε εάν η επίλυση του πολιτικού προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου με αφορμή τις πληροφορίες για «Non papaer» που υπάρχουν απο την δανέζικη προεδρία απάντησε : «Δεν θα σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1999 (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής Ελσίνκι) λέει ότι εάν δεν είναι ενωμένη θα ληφθούν όλα υπ' όψιν.

Εγώ και ο πρωθυπουργός της Δανίας κάνουμε τον γύρο των πρωτευουσών για να τα λάβουμε όλα υπ' όψιν μας, εάν δεν υπάρχουν δυνατότητες να ενωθεί το νησί. Αλλά ακόμα πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η Κύπρος να ενωθεί και να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ενωμένη νήσος.

Σε ερώτηση εάν η Κύπρος δεν είναι ενωμένη, ο κ. Μέλερ απάντησε : «Ξέρετε ότι η απόφαση είναι τα λάβουμε όλα υπ' όψιν και θα τα λάβουμε όλα υπ' όψιν μας».

Στην ερώτηση ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει «βέτο» για ολόκληρη την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μέλερ απάντησε : «Το ξέρω αυτό αλλά ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα γιατί δεν ολοκληρώνεται η διεύρυνση, επειδή παίρνει την προεδρία και τότε εσείς θα έχετε το πρόβλημα, γιατί εσείς θα έχετε την προεδρία».