Κόσμος
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 18:56

Τους Ινδιάνους Αγιορέο Τοτομπιεγκοσόντε προσπαθεί να προστατεύσει η Παραγουάη

Συνομιλίες για την εξαγορά ιδιωτικής έκτασης έχει αρχίσει η κυβέρνηση της Παραγουάης, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει μία απομονωμένη φυλή από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν βοοειδή και οι οποίοι εποφθαλμιούν τη δασική έκταση όπου διαμένουν οι Ινδιάνοι.

Συνομιλίες για την εξαγορά ιδιωτικής έκτασης έχει αρχίσει η κυβέρνηση της Παραγουάης, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει μία απομονωμένη φυλή από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν βοοειδή και οι οποίοι εποφθαλμιούν τη δασική έκταση όπου διαμένουν οι Ινδιάνοι.

Η νομαδική φυλή των Ινδιάνων Αγιορέο Τοτομπιεγκοσόντε, που υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 30 και 50 ατόμων, δεν έχει έλθει σε καμία επαφή με άλλους ανθρώπους από το 2004.

Ωστόσο η ραγδαία καταστροφή των δασών για τη δημιουργία εκτάσεων για τη βόσκηση των ζώων προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον των Ινδιάνων.

«Η καταπάτηση των εδαφών τους είναι πολύ επιθετική. Υποχρεώνονται να φύγουν από τις δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται και είναι ολοένα και πιο δύσκολο γι αυτούς να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ως φυλή που αποφεύγει τις επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε η Γκλάντις Κασάτσια, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Λαοί, Περιβάλλον και Εδάφη», που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Οι Ινδιάνοι της φυλής Αγιορέο Τοτομπιεγκοσόντε ζουν από το κυνήγι αγριογούρουνων και χελωνών και καλλιεργούν μόνο λίγα λαχανικά, όπως φασόλια και κολοκύθες, στα απομακρυσμένα δάση της περιοχή Τσάκο, 750 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας, Ασουνσιόν. Είναι μία από τις τρεις υπο-ομάδες της μεγαλύτερης φυλής Αγιορέο.

Με τους συγκεκριμένους Ινδιάνους, οι Χριστιανοί ιεραπόστολοι ήλθαν σε επαφή μόλις το 1979 και στη συνέχεια άρχισε η εκδίωξή τους από τα δάση. Όμως τα περισσότερα μέλη της φυλής δεν ασπάσθηκαν το κήρυγμα των ιεραποστόλων και στη δεκαετία του 1990 επέστρεψαν στα δάση. Η τελευταία επαφή μαζί τους έγινε πριν από έξι χρόνια, όταν μία ομάδα που προσπαθούσε να διαφύγει από τις μπουλντόζες που κατέστρεφαν το δάσος τους, συναντήθηκαν με άλλους Ινδιάνους, που ζούσαν στα όρια του δάσους.

Η Παραγουάη είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες στη νότια Αμερική, αλλά ο πρόεδρος Φερνάντο Λούγο έχει υποσχεθεί ότι θα βελτιώσει το πλαίσιο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των 110.000 αυτοχθόνων, από τους οποίους οι περισσότεροι ζουν στην περιοχή Τσάκο. Μέχρι τώρα οι περιορισμένες δυνατότητες του προϋπολογισμού δεν επέτρεπε την εκπλήρωση του αιτήματος των Ινδιάνων Αγιορέο για τη δημιουργία ενός μεγάλου φυσικού πάρκου όπου θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς απειλές. Ωστόσο η κυβέρνηση του προέδρου Λούγο, που ήταν καθολικός ιερέας, ελπίζει ότι στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα εγγραφεί κονδύλι για την αγορά εδαφών για την προστασία των Ινδιάνων.

Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με μία βραζιλιάνικη εταιρεία κτηνοτρόφων, στην οποία ανήκει μία μεγάλη έκταση, όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν οι αυτόχθονες. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν δυνατότητες να βρεθεί λύση για την εξαγορά της γης και την προστασία των αυτοχθόνων» δήλωσε η Λιδία Ακούντα, πρόεδρος του κρατικού Ινστιτούτου για τους Αυτόχθονες (INDI).