Κόσμος
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 12:24

Ρωσία: Υπό όρους η συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία απαιτεί οποιαδήποτε νέα συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ να περιλαμβάνει τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών που θα αναπτύσσονται στα νέα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην Κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας.

Η Ρωσία απαιτεί οποιαδήποτε νέα συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ να περιλαμβάνει τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών που θα αναπτύσσονται στα νέα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην Κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόκειται να συμμετάσχει στην ετήσια διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης των δεσμών με τη Συμμαχία.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θέλει διαβεβαιώσεις για την προταθείσα από τις ΗΠΑ πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, ενώ το ΝΑΤΟ επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία στο θέμα του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει την απαγόρευση της ανάπτυξης «σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων» στα κράτη που εισήλθαν στους κόλπους της Συμμαχίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kommersant, που επικαλείται τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Το αίτημα περιλαμβάνεται σε ένα προσχέδιο συμφωνίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέδωσε στο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, ¶ντερς Φογκ Ρασμούσεν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε μία κατάσταση στην οποία η δυνατότητα πρόβλεψης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε χώρες που πρόσφατα εισήλθαν στο ΝΑΤΟ θα είναι μεγαλύτερη απ΄ ό,τι σήμερα», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Η πρόταση αυτή προφανώς θα προκαλέσει αντιδράσεις στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στην Κεντρική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, που πρόσφατα εισήλθαν στο ΝΑΤΟ, εν μέρει ως εγγύηση κατά της ρωσικής κυριαρχίας.

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Μόσχα ήθελε τους περιορισμούς στον αριθμό των στρατευμάτων ως έναν τρόπο να καταστούν οι συμφωνίες μη επίθεσης που έχουν ήδη συναφθεί σε πολιτικό επίπεδο νομικά δεσμευτικές.

Αλλά το ΝΑΤΟ βλέπει την πρόταση με επιφυλακτικότητα, εν μέρει εξαιτίας της ασάφειας του όρου «σημαντικές δυνάμεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Λαβρόφ πρότεινε να υπογράψουμε τη νομικά δεσμευτική συμφωνία στην οποία αναφέρεστε. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει με αυτό», έγραψε η Kommersant επικαλούμενη αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Οι χώρες πρέπει να έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters