Εγκρίθηκε οριστικά από το γαλλικό κοινοβούλιο η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μετά την τελική ψηφοφορία επί του κειμένου από την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.
Εγκρίθηκε οριστικά από το γαλλικό κοινοβούλιο η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, μετά από την τελική ψηφοφορία επί του κειμένου από την Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και από την Γερουσία την Τρίτη.
Η έγκριση υιοθετήθηκε με 336 ψήφους υπέρ και 233 κατά, στην Εθνοσυνέλευση. Την Τρίτη η Γερουσία επιβεβαίωσε τη θετική ψήφο της στη μεταρρύθμιση που ανεβάζει από τα 60 στα 62 το ελάχιστο όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης.
Τα δυο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου είχαν ήδη εγκρίνει σε πρώτη φάση τη μεταρρύθμιση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ενώ η δεύτερη αυτή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την επικύρωση του νόμου, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου. Η δημοσίευση του κειμένου του νόμου από τον Γάλλο Πρόεδρο θα επιτρέψει και την εφαρμογή του.
Η μεταρρύθμιση συνάντησε πάντως έντονη αμφισβήτηση, από την αντιπολίτευση αλλά και τα συνδικάτα, τα οποία κατέφυγαν από την άνοιξη σε πολυήμερες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι απεργίες στον τομέα της ενέργειας έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει τώρα να μπορέσει να γυρίσει μία επώδυνη κοινωνική σελίδα, για να εισέλθει σε μια νέα πολιτική φάση, που θα σημαδευτεί κυρίως από έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό.
«Ο νόμος της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνεται αποδεκτός από όλους» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Πρόσθεσε πως «ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει ότι για να βγούμε από αυτή την κρίση με υπευθυνότητα θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters