Την απροθυμία του Μ.Χριστοφοράκου και των άλλων μαρτύρων να προβούν σε αποκαλύψεις που θα οδηγούσαν στη διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens επεσήμαναν οι βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. «Βρήκαμε ένα τείχος ουσιαστικής άρνησης από όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους αξιωματούχους πρώην και νυν της Siemens», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης και του πρώην προέδρου της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου από το κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής που μετέβη στο Μόναχο, οι βουλευτές που παρέμειναν μέχρι το τέλος της εξέτασης στιγμάτισαν την απροθυμία του κ.Χριστοφοράκου και των άλλων μαρτύρων να προβούν σε αποκαλύψεις που θα οδηγούσαν στη διαλεύκανση του σκανδάλου.
Κατά την κατάθεσή του ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas αρνήθηκε ότι δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς στην Ελλάδα, όπως επίσης και ότι είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εξέτασής του ο κ. Χριστοφοράκος απέφυγε οιαδήποτε αναφορά. Ο δικηγόρος του ανέφερ ότι είναι ευνόητη η εικασία πως «ο κ. Χριστοφοράκος τοποθετήθηκε στα περί δώρων προς Έλληνες πολιτικούς, ή περί δωροδοκιών, που -όπως είπε- δεν είναι πραγματικότητα». «Ο κ. Χριστοφοράκος», πρόσθεσε, «έκανε το καθήκον του με την κατάθεσή του ως μάρτυρας και μένει στη εξεταστική επιτροπή να αποφανθεί τι θα προκύψει εξ αυτού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Χριστοφοράκο ετέθη από τον παρόντα στην εξέταση εισαγγελέα Γιάννη Χριστοδούλου το ζήτημα της αξιοποίησης του νέου νομικού πλαισίου για τη μεταχείριση μαρτύρων, το οποίο και απέκρουσε.
Επιβεβαιώθηκε πως ο κ. Χριστοφοράκος καλύφθηκε πίσω από τα δικαιώματα που του παρέχει η γερμανική και η ελληνική δικαιοσύνη και δεν ήθελε να αποκαλύψει πράγματα που πιστεύουμε ότι γνωρίζει, η σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου. Κατά την κ. Τσόνογλου, από τη διαδικασία αυτή ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι μία εταιρεία θα πρέπει να λογοδοτήσει για το τί έχει διαπράξει διά των υπηρεσιακών της παραγόντων στην Ελλάδα. Όπως είπε, αυτό θα φανεί και στη διατύπωση του πορίσματος.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής συμπέρανε ότι ο κ. Χριστοφοράκος ανέφερε όσα είχε να πεί μέχρι του σημείου που δεν θα έβλαπτε τον εαυτό του με την ιδιότητά του ως κατηγορουμένου αναφορικά με τις ποινικές διώξεις εναντίον του στην Ελλάδα. "Μπροστά στην προσπάθεια της επιτροπής για τη διαλεύκανση του σκανδάλου βρήκαμε ένα τείχος ουσιαστικής άρνησης από όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους αξιωματούχους πρώην και νυν της Siemens", παρατήρησε ο κ. Παπουτσής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης υποστήριξε ότι "επιβεβαιώθηκε πως η Γερμανία με τη Siemens έχουν κλείσει την υπόθεση και το θέμα πλέον είναι πολιτικό ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στη γερμανική". "Βρίσκουμε στόματα ερμητικά κλειστά, όλοι οι μάρτυρες που ήρθαν, δεν είπαν το παραμικρό παραπάνω από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα", σημείωσε.
Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κόλια-Τσαρούχα εκτίμησε ότι "έγινε μια σημαντική προσπάθεια με σημαντική επιτυχία, γιατί είδαμε από κοντά ανθρώπους της Siemens". "Κάποιοι", τόνισε, "προσπάθησαν να δελεάσουν με τις επενδύσεις, αλλά η ελληνική κοινωνία και το κράτος δεν μπορούν να αποδέχονται πρακτικές που φαίνεται να εφαρμόστηκαν στο παρελθόν σε σχέση με το μαύρο χρήμα".
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ