Κόσμος
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 09:52

Ε.Ε.: «Ναι» σε περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης

Σε συμφωνία για «περιορισμένη» αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας με στόχο τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν πέρασε η γερμανική πρόταση για πολιτικές κυρώσεις.

Σε συμφωνία για μία «περιορισμένη» αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας με στόχο τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης, κατέληξαν αργά τη νύχτα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Οι χώρες μέλη συμφώνησαν για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της και καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου (Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ) να δεσμευτεί για σχετικές διαβουλεύσεις» με τα κράτη-μέλη, «για περιορισμένες αλλαγές της Συνθήκης προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο», ανέφερε το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο κ. Ρόμπεϊ στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Προβλέπεται επίσης ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου του Δεκεμβρίου, ώστε να καταστεί δυνατόν όλες οι αλλαγές να επικυρωθούν το αργότερο από τώρα έως τα μέσα του 2013.

Δεν πέρασε η γερμανική πρόταση για πολιτικές κυρώσεις

Έτσι, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αργά τη νύχτα να υποστηρίξουν τη γαλλογερμανική θέση για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργήσουν αμυντικούς μηχανισμούς έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, και παρά την επιμονή της καγκελαρίου Μέρκελ για την επιβολή και πολιτικών κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες, η γερμανική πλευρά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι τροποποιήσεις της Συνθήκης θα είναι περιορισμένες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι δεν συζητείται πλέον το θέμα των δικαιωμάτων ψήφου.

«Η φρασεολογία των συμπερασμάτων (του Συμβουλίου) θα δείξει ότι δεν υπάρχει συμφωνία επ' αυτού», ανέφερε σήμερα, πριν την έναρξη της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της συνάντησης κορυφής.

Η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της ότι «μπορεί κανείς να πει ότι το ευρώ θα ενισχυθεί, πρώτον μέσω της ενίσχυσης της Συνθήκης Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις πιθανές κυρώσεις που θα γίνονται ημιαυτόματα».

«Υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι στο οποίο είμαστε εμείς αρνητικοί, διότι υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών», ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ενώ για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει καταρχήν καμία αντίρρηση.

Εναντίον της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφους τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Αν η αλλαγή της συνθήκης πρόκειται να περιορίσει τα δικαιώματα των κρατών μελών στην ψήφιση, το βρίσκω απαράδεκτο και, για να μιλήσω ειλικρινά, δεν είναι ρεαλιστικό», όπως είπε.

Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επεξεργαστεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί η τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

*Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν ως προς την ανάγκη σύστασης μόνιμου μηχανισμού κρίσης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει το ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης που συστάθηκε την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την προπαρασκευαστική εργασία για τη γενική διευθέτηση του μελλοντικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, θα πρέπει να επεξεργασθεί τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό. Οι τράπεζες οι οποίες δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. θα εξετασθεί επίσης ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μπορεί να επεμβαίνει με τη μορφή δανείων.

Οι χώρες που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια.

*Περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Ενωσης

Με στόχο τη σύσταση του μηχανισμού κρίσης, οι ηγέτες της ΕΕ «καλούν τον πρόεδρο» της ΕΕ να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τα κράτη ως προς την περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και πάλι το θέμα τον Δεκέμβριο «ώστε να λάβουν την τελική απόφαση» για την «περιορισμένη» τροποποίηση της Συνθήκης, ώστε όλες οι μετατροπές να έχουν επικυρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε και εκπνέει η ισχύς του Ταμείου Υποστήριξης.

Η τροποποίηση της Συνθήκης μπορεί να γίνει μέσω μιας «απλοποιημένης διαδικασίας», που θα επιτρέψει τη γρήγορη εξέλιξή της και θα δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης.

* Αφαίρεση δικαιώματος ψήφου

Η εξέταση της ρήτρας αυτής, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία, αναβάλλεται. Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ «θα εξετάσει αργότερα το θέμα πιθανής προσωρινής αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων για τις χώρες της ευρωζώνης που επιδεικνύουν υπερβολική δημοσιονομική χαλαρότητα». Αυτή η επιλογή δεν θα αντιμετωπίζεται παρά «σε περίπτωση διαρκούς απειλής της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης».

ΛΑΟΣ: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Παλιότερα είχαμε τον Χίτλερ με τις βόμβες, σήμερα έχουμε την Μέρκελ με την προκλητική άσκηση οικονομικής και πολιτικής πίεσης. Πρέπει να αντισταθούμε στον περιορισμό των δικαιωμάτων που έχουμε ως χώρα στα πλαίσια της ΕΕ».

Τα παραπάνω σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: Μετατρέπουν την Ε.Ε. σε ζώνη άγριου νεοφιλελευθερισμού

Εν τω μεταξύ, αντιλαϊκές χαρακτηρίζει ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, Γ. Μηλιός, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν «υπερβολικό έλλειμμα και χρέος», κρίνοντας ότι τροποποιούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας παρακάμπτοντας τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών.

«Οι ηγέτες της ΕΕ εμμένουν σε μια στρατηγική που έχει μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζώνη του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως», επισημαίνει ο κ. Μηλιός, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα δημοκρατίας είναι άμεση συνέπεια του αντιλαϊκού χαρακτήρα της απόφασης.

«Σε μια διεθνή οικονομική συγκυρία που το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το όριο του 60% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, με επίσημη εκτίμηση για έλλειμμα στην Ευρωζώνη 78,7% του ΑΕΠ για το 2010, το «αυστηροποιημένο» ΣΣΑ επιδιώκει να βάλει όλη την ΕΕ στο ζουρλομανδύα της περικοπής μισθών και δημόσιων κοινωνικών δαπανών, δηλαδή σε μια διαδικασία βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων.