Πλανήτες στο μέγεθος της Γης στρέφονται γύρω από ένα στα τέσσερα άστρα του γαλαξία μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.
Πλανήτες στο μέγεθος της Γης στρέφονται γύρω από ένα στα τέσσερα άστρα του γαλαξία μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, ¶ντριου Χάουαρντ, αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες εντοπισμού εξωπλανητών με τις προϋποθέσεις για ύπαρξη ζωής αυξάνονται σημαντικά.
Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα «απογραφή πλανητών» η οποία πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της NASA, υποδεικνύει ότι οι σε κοντινή τροχιά γύρω από τα άστρα τους βρίσκονται οι μικρότεροι πλανήτες (σαν τη Γη) παρά οι μεγαλύτεροι (σαν το Δία), όπως αναφέρουν το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC, το «Nature», καθώς και το «Science».
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 1,6% των άστρων έχουν γίγαντες αέριους συνοδούς όπως ο Δίας, το 6,5% διαθέτουν πλανήτες με μεσαίου μεγέθους μάζα (20-30 φορές μεγαλύτερη από τη Γη), παρόμοια με του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Ένα 11,8% των άστρων διαθέτουν πλανήτες με μέγεθος τρεις έως δέκα φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι γύρω από το 23% (σχεδόν ένα στα τέσσερα) των άστρων του γαλαξία μας περιστρέφονται ακόμα μικρότεροι βραχώδεις πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο γαλαξίας μας με τα περίπου 200 δισεκατομμύρια άστρα του, έχει τουλάχιστον 46 δισεκατομμύρια πλανήτες στο μέγεθος της Γης, χωρίς να υπολογίζουμε όσους «γήινους» πλανήτες περιφέρονται γύρω από τα άστρα τους σε πιο μακρινές τροχιές», δήλωσε ο ερευνητής Τζέοφ Μάρσι.
«Οι πλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη είναι σαν τους κόκκους της άμμου σε μια παραλία - βρίσκονται παντού. Η επίγεια τεχνολογία μας δεν μπορεί (ακόμα) να διακρίνει τους κόκκους της άμμου –τους πλανήτες σαν τη Γη– αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό τους», ανέφερε ο Χάουαρντ.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, όπως είπε, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA, που από τον Μάιο του 2009 «χτενίζει» τον ουρανό για εξωπλανήτες (θα μελετήσει γύρω στα 156.000 άστρα και τα συστήματά τους), αναμένεται να ανακαλύψει τους επόμενους μήνες τουλάχιστον 120 έως 260 «γήινους» κόσμους, αν και δεν αποκλείεται πολλοί από αυτούς να έχουν τροχιές τόσο κοντινές στο άστρο τους, ώστε να μην είναι φιλόξενοι για την ανάπτυξη ζωής.
Πηγή: ΑΠΕ