Πολιτική
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 15:00

Γ. Παπανδρέου: Οι εταίροι μας πείθονται

Ως δείγμα του πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια ερμήνευσε την άνοδο των spread των τελευταίων ημερών ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ζήτησα ψήφο ευθύνης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου ερμήνευσε την άνοδο των spread των τελευταίων ημερών ως ένα δείγμα του πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε κινήσεις που μπορούν, όπως είπε, να οδηγήσουν σε αστάθεια.

Αναφορικά με το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι το κλίμα δεν το διαμορφώνει μόνο η κυβέρνηση αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Σαμαρά περί «λεονταρισμών», κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για διγλωσσία, επισημαίνοντας ότι έχει τεράστιες ευθύνες για τις πράξεις του. Τον κάλεσε μάλιστα «αυτά που λέει στο εξωτερικό να τα λέει και στο εσωτερικό της χώρας με τα ίδια λόγια».

Επανέλαβε επίσης ότι αυτό που ζήτησε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα, είναι μια ψήφος ευθύνης απέναντι σε μία κρίση που υπάρχει και την οποία πολλές φορές η αντιπολίτευση δε θέλει να αναγνωρίσει.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν τέθηκε ποτέ και από κανένα.

Υπογράμμισε εν συνεχεία πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, σημειώνοντας πως «αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας και όχι από τα λόγια μας».

Αυτό που προέχει, συμπλήρωσε, είναι η συνέπεια και η συνέχεια των προσπαθειών που γίνονται, ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από τη κρίση. Εκτίμησε ακόμη ότι η βούληση και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει, στην πράξη, αντιλήψεις του παρελθόντος είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζουν οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ.

«Μία Ελλάδα με ισχυρή βούληση και συνέπεια έχει περισσότερες διαπραγματευτικές δυνατότητες», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι με τη συνέπειά της η Ελλάδα θα μπορέσει να συζητήσει και να επαναδιαπραγματευτεί ενδεχόμενους επαχθείς όρους.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας στην Ευρωζώνη. «Πρόκειται για μια σημαντική ψηφίδα στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, οι λεπτομέρειες λειτουργίας του μηχανισμού αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης και θα έχουν έχει θεσμοθετηθεί μέχρι το 2013, «όταν η χώρα μας θα έχει φύγει από το μηχανισμό».

Παρουσιάζοντας, σε γενικές γραμμές, τις ελληνικές προτάσεις για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί με τρόπο που να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης, για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των χωρών - μελών.

Επανέλαβε επιπλέον την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου κρατών-μελών, χαρακτηρίζοντάς τη απαράδεκτη. Αντίθετα, τόνισε και πάλι πως υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν.

«Δώσαμε μάχη για να στηρίξουμε τη θέση της χώρας μας γιατί η γενική αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου θα σήμαινε ότι δε θα είχαμε π.χ., το δικαίωμα να έχουμε λόγο και ψήφο για θέματα ασφάλειας, ή θέματα που αφορούν στην ΚΑΠ και τους αγρότες, τις θάλασσες και τα νησιά μας, ή την περιφερειακή ανάπτυξη», σημείωσε.

«Μια τέτοια απόφαση», υποστήριξε, θα έπληττε βαθειά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών μέσα στην ΕΕ, που – όπως είπε - «έχει μια παράδοση δημοκρατίας, την οποία θέλαμε να ενισχύσουμε και όχι να υπονομεύσουμε». Με τη μάχη αυτή αποφύγαμε το χειρότερο και μια με μεγάλη αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ε.Ε, συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά κατάθεσε τις γενικές γραμμές των προτάσεων της για τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού, ενώ έκανε ειδική μνεία στην υιοθέτηση παραμέτρων που υποβοηθούν την ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τα περί ελεγχόμενης πτώχευσης, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι υπήρξε ως συζήτηση όταν κάποιοι αναφέρθηκαν στη συμμετοχή των τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας πάντως ότι οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν τη χώρα μας.

Για την πρόληψη οικονομικών κρίσεων στο μέλλον, τόνισε ότι αποφασίστηκε να μπουν αντικίνητρα για χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, λόγω κακών πρακτικών. «Οι χώρες θα πρέπει να κριθούν για τις πράξεις τους από εδώ και πέρα και όχι για το παρελθόν τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκανε, τέλος, ειδική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, στο οποίο όπως είπε συμπεριλήφθηκε η μεσογειακή πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή που συνυπέγραψε η χώρα μας με την Τουρκία, αλλά και 20 χώρες της Μεσογείου, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.