Κόσμος
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2002 07:14

Πιέσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κόφι Ανάν, ενώ σήμερα εκπνέει και η νέα προθεσμία που έχει δώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε Κληρίδη και Ντενκτάς για να απαντήσουν επί ποίων σημείων του σχεδίου προτείνουν τροποποιήσεις.

Στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση χθες της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα λάβει σοβαρά υπ' όψιν τις επισημάνσεις που διατυπώθηκαν και θα απαντήσει σήμερα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Σήμερα επίσης αναμένεται και η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ενώ σε επιστολή του προς την προεδρία της Δανίας ο κ. Ντενκτάς αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πρέπει να δεχθεί στους κόλπους της μία διαιρεμένη Κύπρο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

«Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να προχωρήσει, να το καταλάβουν όλοι», υπογράμμισε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτότπαπας, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Δανού υπουργού Εξωτερικών Περ Μέλερ, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις χθες με τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μέλερ δήλωσε ότι όπως αναφέρει η απόφαση του Ελσίνκι για την ένταξη της Κύπρου, θα ληφθούν όλα υπ' όψιν, προσθέτοντας ότι εάν η Ελλάδα ασκήσει βέτο θα μεταφέρει το πρόβλημα στη δική της προεδρία.

Λίγο αργότερα και μετά από γεύμα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η λύση δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη, επανέλαβε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τα λάβει όλα υπ' όψιν.

«Η ένταξη θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάβολι Πόνεν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κώστα Σημίτη.

Στην Αγκυρα βρίσκεται από χθες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε : «Θα συζητήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουμε ένα νέο δυναμισμό στις διμερείς σχέσεις μας. Στην Κοπεγχάγη θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για την ένταξη 10 χωρών και το μέλλον της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας». Και κατέληξε : «Θα εξετάσουμε την πιθανότητα για τον καθορισμό ημερομηνίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού που προκαλεί πικρίες επί δεκαετίες στους δύο λαούς».

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες το βράδυ στην Αγκυρα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν.