Σε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το fast track, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν, εξαίρεση των περιοχών απόλυτης προστασίας Natura από την υλοποίηση επενδύσεων με τη διαδικασία του fast track και αλλαγές στις κατηγορίες των επενδύσεων που μπορούν να ενταχθούν, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας.
Σε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το fast track, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν, εξαίρεση των περιοχών απόλυτης προστασίας Natura από την υλοποίηση επενδύσεων με τη διαδικασία του fast track, υποχρεωτική κύρωση από τη Βουλή των αποφάσεων για ένταξη επενδύσεων στη διαδικασία αυτή «εφόσον το απαιτεί ο νόμος» και αλλαγές στις κατηγορίες των επενδύσεων που μπορούν να ενταχθούν, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Ως στρατηγικές επενδύσεις νοούνται, μετά τις αλλαγές που επήλθαν, εκείνες που επιφέρουν «ποσοτικά και ποιοτικά» αποτελέσματα στην εθνική οικονομία και «προάγουν την έξοδο από την οικονομική κρίση».
Προβλέπεται ακόμη ότι:
- Με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης στη διαδικασία του fast track θα κυρώνεται από τη Βουλή εφόσον το απαιτεί ο νόμος ιδίως στις περιπτώσεις σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η προηγούμενη διατύπωση ήταν ότι η απόφαση της ΔΕΣΕ «μπορεί» να κυρώνεται από τη Βουλή.
- Στην κατεύθυνση αύξησης της διαφάνειας κινείται και η προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις που θα καταρτίζει η εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα εφαρμόζουν τις οδηγίες περί συμφώνου ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας.
- Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία fast track για επενδύσεις σε περιοχές του δικτύου NATURA A (ζώνες απόλυτης προστασίας)
- Παρατείνονται οι προθεσμίες για τη συζήτηση των προσφυγών κατά των απαλλοτριώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι αποφάσεις για αιτήσεις ακύρωσης θα εκδίδονται σε διάστημα 60 ημερών από τη συζήτησή τους (από 30), η νέα δικάσιμος μετά από αναβολή θα ορίζεται μέσα σε 30 ημέρες (αντί για 8) και καταργείται η προθεσμία των 8 ημερών για την εξέταση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η νέα διατύπωση είναι ότι η εξέταση θα γίνεται «κατά απόλυτη προτεραιότητα».
Τέλος, προβλέπεται ότι η πρόσληψη δικηγόρων που θα γίνεται με απόφαση του ΔΣ της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ», θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.
Ενστάσεις από την αντιπολίτευση
Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου εν μέσω ενστάσεων για επιμέρους διατάξεις του.
Επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπολίτευση κυρίως σε ορισμένα σημεία που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία, το ρόλο της Βουλής στην κύρωση των συμβάσεων, τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων δημοσίων έργων με τη διαδικασία fast track κ.ά.
Ιδιαίτερα απασχόλησαν ενστάσεις επί του άρθρου 11, που αφορούσε τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης δασικών εκτάσεων, με παράκαμψη άρθρου νομοσχεδίου του 1979, που αφορούσε την διαδικασία κανονικού χαρακτηρισμού τους.
Η διάταξη του άρθρου 11, χαρακτηρίστηκε «σκανδαλώδης» από την Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου από το ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παμπούκη, που απάντησε λέγοντας πως «δεν ανέχομαι τέτοιους χαρακτηρισμούς».
Για αναντιστοιχία της διάταξης με την πρόσφατη υπερψήφιση εκ μέρους της πλειοψηφίας, του άρθρου 24 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούσε την κατάρτιση δασικών χαρτών, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης.
«Το ζητούμενο δεν είναι για μας να δημιουργήσουμε προβλήματα στο νόμο, αλλά να μην έχει προβλήματα ο νόμος» σημείωσε ο κ. Καρτάλης, επισημαίνοντας πως η αναφορά σε παράκαμψη διαδικασίας κατάρτισης δασικών χαρτών, «δεν δημιουργεί ασφάλεια δικαίου».
«Είναι προβληματική η διάταξη. Αν την έβλεπαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική για το Βατοπέδι, θα είχαν ζητήσει και την δική σας παραπομπή» παρατήρησε και ο Θ. Πλεύρης από το ΛΑΟΣ, ενώ ο Σ. Καλογιάννης από τη ΝΔ, μαζί με τον Κ. Χατζηδάκη, ζήτησαν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη διατύπωση, επιφυλασσόμενοι για την Ολομέλεια.
Απαντώντας, ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την έκπληξή του για το «πάθος το οποίο έχει προκαλέσει η διάταξη» και διευκρίνισε πως το άρθρο δεν αφορά «αποχαρακτηρισμό εκτάσεων», αλλά μονάχα «απαλλοτριώσεις» εκτάσεων που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως δασικές. Δέχθηκε δε, να αφαιρεθεί η αναφορά στην παράκαμψη του νόμου του 1979, η οποία είχε δεχθεί μεγάλο μέρος του όγκου των αμφισβητήσεων.
Ο υπουργός Επικρατείας δέχθηκε επίσης να επανεξετάσει τις διατυπώσεις που αφορούν το ρόλο της Βουλής στην επικύρωση των συμβάσεων επενδύσεων στρατηγικής σημασίας, δηλώνοντας την πρόθεσή του να έρχονται στη Βουλή προς επικύρωση, όσες συμβάσεις προβλέπουν ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους επενδυτές, κατά τα προβλεπόμενα και από το Σύνταγμα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ