Πολιτική
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2002 13:46

Σημαντικές οι επαφές Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα

Σημαντική επίσκεψη στην Αγκυρα, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, άρχισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε αργά χθες στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία για τα θέματα που αφορούν τη λύση του Κυπριακού, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας.

Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες για τα ίδια θέματα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Ελληνα υπουργού.

Ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ και τον Κεμάλ Ντερβίς, καθώς και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ο στόχος των συνομιλιών με την τουρκική ηγεσία είναι η προετοιμασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των δύσκολων αποφάσεων που θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.

Η Τουρκία συναρτά όλες τις αποφάσεις που αφορούν το Κυπριακό και την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας απο την κατοχύρωση της έναρξης των διαπραγματεύσεων και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χθες το βράδυ ο Ελληνας υπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρό, που βρίσκεται επίσης στην Αγκυρα και κατ'ιδία συνομιλία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, που και αυτός συζητά στην Αγκυρα το ίδιο πλέγμα των αποφάσεων που θα παρθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η παρουσία στην τουρκική πρωτεύουσα και του Αμερικανού υφυπουργού Αμύνης Πολ Γούλφοβιτς, υπογραμμίζει και μία άλλη διάσταση των αποφάσεων στις οποίες εμπλέκεται η Αγκυρα,την διάσταση της κρίσης στο Ιράκ.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ