Οδηγίες και διευκρινίσεις προς τους ψηφοφόρους για την εκλογική διαδικασία στις 7 Νοεμβρίου, και ειδικότερα για το θέμα της σταυροδοσίας, δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Οδηγίες και διευκρινίσεις προς τους ψηφοφόρους για την εκλογική διαδικασία στις 7 Νοεμβρίου, δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Γενικός Γραμματέας της νομαρχίας Δημήτρης Λευκόπουλος.
Ειδικά όσον αφορά τη σταυροδοσία, θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα που απορρέει από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και το σχέδιο «Καλλικράτης». Όπως διευκρινίστηκε, στους νέους δήμους που έχουν προκύψει από συνενώσεις, το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο θα μπορεί ο πολίτης να ψηφίσει από έναν μέχρι τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του δημοτικού διαμερίσματος (πρώην δήμου) από το οποίο προέρχεται. Στο δεύτερο μέρος θα μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από κάποιο από τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (πρώην δήμους) που έχουν συνενωθεί. Στο τρίτο μέρος θα πρέπει να ψηφίσει δύο υποψήφιους για την προεδρία του δημοτικού, τοπικού, διαμερίσματος από το οποίο προέρχεται ο δημότης.
Στους δήμους όπου δεν έγιναν συνενώσεις, η διαδικασία σταυροδοσίας δεν αλλάζει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχουν το δεύτερο και το τρίτο τμήμα του προαναφερόμενου ψηφοδελτίου. Έτσι οι δημότες αυτών των δήμων δεν θα κληθούν να σταυροδοτήσουν δημοτικούς συμβούλους άλλων δημοτικών διαμερισμάτων (πρώην δήμων) ούτε υποψήφιους προέδρους δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς δεν υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα.
Αν ο πρώην δήμος στον οποίο είναι κάποιος ψηφοφόρος εγγεγραμμένος εκλέγει μέχρι τώρα μέχρι τρεις δημοτικούς συμβούλους, τότε ο εκλογέας θα βάζει έναν μόνο σταυρό προτίμησης.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων σε κάθε ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται πόσους σταυρούς έχει κανείς δικαίωμα να σημειώσει. Επιπρόσθετα, πινακίδες με οδηγίες θα είναι αναρτημένες σε κάθε εκλογικό τμήμα.
Αναλύοντας τη διαδικασία για την εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης κ. Λευκόπουλος σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι του νομού θα μπορούν να βάλουν από έναν μέχρι 4 σταυρούς, του νομού Ημαθίας από έναν μέχρι 2, του νομού Κιλκίς έναν, του νομού Πέλλας από έναν έως 2, του νομού Πιερίας από έναν έως 2, του νομού Σερρών από έναν μέχρι 3 και του νομού Χαλκιδικής από έναν μέχρι δύο.
Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και για τους υποψήφιους δημάρχους οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάλουν σταυρό, ωστόσο ακόμα κι αν μπουν οι σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.
Όπως επίσης διευκρινίστηκε, Ευρωπαίοι πολίτες, ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων, δεν ψηφίζουν για την ανάδειξη περιφερειάρχη, αλλά μόνο για την ανάδειξη δημάρχου.
Τέλος, οι ετεροδημότες μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο δήμο όπου είναι εγεγραμμένοι.
Ειδικά για το νομό Θεσσαλονίκης οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζουν, καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό 1536.