Κόσμος
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 15:12

Κρασί με αποτύπωμα άνθρακα

Λευκό, κόκκινο, ξηρό, γλυκό, vintage, αφρώδες... Ένα κρασί μπορεί να χαρακτηριστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Λευκό, κόκκινο, ξηρό, γλυκό, vintage, αφρώδες... Ένα κρασί μπορεί να χαρακτηριστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Το sauvignon blanc Μόμπιους από το Μάρλμπορο της Νέας Ζηλανδίας όμως έγινε το πρώτο παγκοσμίως που αποκτά πιστοποίηση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το βρετανικό οργανισμό Carbon Trust.

Η οινοπαραγωγός NZWC (New Zealand Wine Company) αποκαλύπτει τις επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον η παρασκευή και η μεταφορά του κρασιού της ανά τον κόσμο, επιλέγοντας να αναγράψει στην ετικέτα του το αποτύπωμα άνθρακα ανά ποτήρι των 125 ml. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, που σχετίζονται με τη μεταφορά ή τον τρόπο ψύξης των φυαλών κι έτσι διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, το αποτύπωμα για τη Νέα Ζηλανδία θα είναι 140 γρ. διοξειδίου του άνθρακα για κάθε ποτήρι, ενώ για την Αυστραλία θα είναι 190 γρ. - μια αύξηση που αντανακλά τις εκπομπές που παράγονται κατά τη μεταφορά του προϊόντος. Έτσι υπολογίζεται ότι η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για ένα μπουκάλι των 750 ml ισούται με αυτές που παράγονται όταν ένα αυτοκίνητο διανύει μια διαδρομή σχεδόν 5 χιλιομέτρων.

Ο Κρεγκ Φόουλς, διευθυντής βιωσιμότητας της NZWC λέει ότι η πιστοποίηση του κρασιού από την Carbon Trust είναι μεγάλη υπόθεση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη ανακοίνωση του οργανισμού ότι τα προϊόντα που φέρουν την ετικέτα του σημείωσαν μόνο στη Βρετανία πωλήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι –ιδιαίτερα στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης- ο σεβασμός ενός προϊόντος προς το περιβάλλον είναι αρκετά χαμηλά στις προτεραιότητες του μέσου καταναλωτή. «Μετά την ύφεση όμως, ο κόσμος θα αναζητήσει προϊόντα που του δίνουν μια ζεστή, οικεία αίσθηση».

Την απόφαση του ομίλου να ενημερώνει τους καταναλωτές για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κρασιού που πίνουν χαιρέτισαν οικολογικές οργανώσεις όπως η αυστραλιανή Planet Ark. «Επιλέγοντας προϊόντα με αυτήν την ετικέτα, ο κόσμος υποστηρίζει επιχειρήσεις που εργάζονται με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπός της Νταϊάν Μαν.

Εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο οι υπολογισμοί πάνω στις ετικέτες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, εκπρόσωποι της παγκόσμιας βιομηχανίας του οίνου προανήγγειλαν ότι σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή ενιαίοι κανονισμοί για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα κρασιά, «προκειμένου οι πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές να είναι ακριβείς και βασισμένες στην ίδια μεθοδολογία».