Πολιτική
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 15:43

Οικουμενική χωρίς εκλογές προτείνει ο Γ.Κεφαλογιάννης

Επίθεση στον Πρωθυπουργό αλλά και κριτική στον Αντώνη Σαμάρα, τον οποίο καλεί να αποφεύγει την πόλωση και τις ακραίες θέσεις, εξαπολύει ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ζητώντας ουσιαστικά τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

Επίθεση στον Πρωθυπουργό αλλά και κριτική στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμάρα, τον οποίο καλεί να αποφεύγει την πόλωση και τις ακραίες θέσεις, εξαπολύει ο πρωήν υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης με παρέμβασή του στην εφημερίδα «Το Εθνος».

Ο πρώην υπουργός απευθύνεται στο σύνολο του πολιτικού κόσμου και ζητεί ουσιαστικά τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Απαράδεκτη η συζήτηση περί πρόωρων

Στην παρέμβασή του ο κ. Κεφαλογιάννης κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι με ευθύνη του άνοιξε η συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη. «Τέτοιου είδους διλήμματα, την ώρα που οι πολίτες δίνουν μάχη επιβίωσης ουσιαστικά, δεν βοηθούν ούτε τον κ. Παπανδρέου ούτε την κυβέρνησή του και κυρίως ούτε τη χώρα», επισημαίνει και τονίζει πως ο τόπος δεν έχει ανάγκη τις εθνικές εκλογές, ούτε την πόλωση που αυτές θα προκαλέσουν, αλλά ανάγκη από αποφάσεις.

Ο πρωήν υπουργός κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα εθνικά θέματα χωρίς να ενημερώνει το κοινοβούλιο και τον λαό, ενώ καλεί τον κ. Παπανδρέου «να εγκαταλείψει οριστικά την αδιέξοδη και εθνικά επιζήμια τακτική με τις εξεταστικές επιτροπές, που διασπά την ψυχική ενότητα του λαού, και να ζητήσει από όλους να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια».

«Όχι» στα ωραία λόγια και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Όσον αφορά τη ΝΔ και τον πρόεδρο της Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Κεφαλογιάννης εκτιμά ότι καλό είναι να αποφεύγει την πόλωση και τις ακραίες θέσεις και να συνδράμει, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, στην προσπάθεια για να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η εθνική κρίση.

«Τα ωραία λόγια, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και πολύ δε περισσότερο οι αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία, αφήνουν παντελώς αδιάφορο τον ελληνικό λαό και το μόνο που "επιτυγχάνουν" είναι να εντείνουν το κλίμα απαξίας της πολιτικής και των πολιτικών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εξάλλου υπογραμμίζει, «στόχος του πρωθυπουργού και τώρα και μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αναμφισβήτητα πρέπει να επιδείξουν στάση ευθύνης... Ο κ. Παπανδρέου, εάν θέλει να εξασφαλίσει την αναγκαία συναίνεση, μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης που θα ήταν πράγματι χρήσιμη για τον τόπο ετούτη την ώρα».

«Πάνω από όλους πρέπει να είναι το συμφέρον της πατρίδας και του λαού. Οταν η πατρίδα κινδυνεύει και ο λαός υποφέρει δεν μένει χώρος και χρόνος για προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις», επισημαίνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και καταλήγει: «Μόνον με τη συνένωση όλων των δυνάμεων μπορούμε να πετύχουμε τον εθνικό στόχο και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες. Αλλωστε, αυτή η τακτική χαρακτήριζε τους Ελληνες από αρχαιότατων χρόνων. Μπροστά σε κίνδυνο της πατρίδας υπήρχε πάντοτε ομοψυχία και ενότητα».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε: «Πρώτη φορά παραμονές εκλογών, γίνεται κουβέντα για σενάρια συνεργασίας. Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό. Ποιος περίμενε ότι η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Μητσοτάκης θα έβγαιναν υπέρ του κ. Παπανδρέου - και κατά τη γνώμη μας αυτό δεν οφείλεται σε μία, ας πούμε, παραδοσιακή αντιπαλότητα με τον κ. Σαμαρά».

«Δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης, ή η κ. Μπακογιάννη, ακόμα και τώρα, θα έβλεπαν τα πράγματα κάτω από ένα στενό προσωπικό πρίσμα. Εδώ ετοιμάζονται και νέα σχήματα. Για το ποια είναι αυτά, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σενάρια, δεν ξέρω εάν θα τους βγουν άμεσα. Θέλουν περισσότερο το σενάριο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Γιατί βλέπουν ότι η αντιπαράθεση δύο κομμάτων με την ίδια πολιτική, πέραν της διαφοράς προσώπων, μεταφέρει αυτή την αντιπαράθεση και στη βάση. Θέλουν έναν λαό, ο οποίος να είναι στο γύψο. Εάν δεν τους προκύψει αυτό, θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να το θέλει περισσότερο, αλλά εδώ τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο ισχυρός εταίρος της συνεργασίας», υποστήριξε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.