Πολιτική
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 22:31

Γ. Καμίνης: Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τα προβλήματα της Αθήνας

Τις προτάσεις του για να γίνει η πρωτεύουσα μια βιώσιμη πόλη παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του κατά την κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού του «Δικαίωμα στην Πόλη».

Τις προτάσεις του για να γίνει η πρωτεύουσα μια βιώσιμη πόλη παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του κατά την κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού του «Δικαίωμα στην Πόλη».

«Δεν είναι μοιραίο να βυθίζεται στην παρακμή αυτή η πόλη. Δεν είναι μοιραίο ολόκληρες συνοικίες της να χάνονται στην εξαθλίωση, στο φόβο και τη βία. Δεν είναι μοιραίο να υποβαθμίζεται συνεχώς η θέση της στον διεθνή χάρτη. Τα προβλήματα της Αθήνας, τα προβλήματά μας, δεν είναι προϊόν κάποιας φυσικής καταστροφής. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες γι’ αυτά και από συγκεκριμένα πρόσωπα», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Αναφέρθηκε ακόμη εκτενώς στον τραγικό του θανάτου άστεγου από απορριμματοφόρο του Δήμου, καταλογίζοντας στον απερχόμενο δήμαρχο της Αθήνας αδιαφορία: «μπροστά σε ένα τέτοιο συμβάν είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Η ευθύνη μάς βαραίνει όλους. Αλλά πιο πολύ, μας βαραίνει η παραίτηση, η αποδοχή της ιδέας ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Η Αθήνα όμως δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο τέτοια βαρβαρότητα. Ο απερχόμενος δήμαρχος θεώρησε υποχρέωσή του να μιλήσει, όχι, όμως, για το τραγικό συμβάν. Μίλησε για μένα και για τη δήλωσή μου. Για να με επικρίνει. Είναι δυνατόν να παραγνωρίζω -είπε- ότι ο Ταύρος βρίσκεται έξω από τα όρια του δικού μας Δήμου; Είναι δυνατόν -επομένως- να ασχολούμαι με έναν άνθρωπο που πέθανε με τρόπο φρικτό, αφού δεν πέθανε στην Κουμουνδούρου, τη Σταδίου ή την Αχαρνών, αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα; Φίλες και φίλοι, νοιώθω ντροπή. Νοιώθω ντροπή να έχει η πόλη μου έναν δήμαρχο, που δεν ντρέπεται να βάζει σύνορα στην ανθρωπιά».

Συνεχίζοντας ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι «πρέπει να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς για να αλλάξει η πόλη. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για την πόλη. Χρειαζόμαστε μια συνολική στρατηγική. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις. Χρειαζόμαστε, τελικά, μια διαφορετική δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή με συνείδηση των προβλημάτων και με συνείδηση των δυνάμεων που υπάρχουν στην πόλη και που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους. Μια δημοτική αρχή, που θα διαχειρισθεί τις βαριές συνέπειες της κρίσης με ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης. Που θα εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων και την κοινωνική συνοχή. Που θα αναζωογονήσει την κοινωνική ζωή της πόλης και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, στηρίζοντας νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καινοτομούν, που σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Που θα σχεδιάσει την ανάπλαση της πόλης, θα αναβαθμίσει το αστικό της περιβάλλον, θα υπερασπίσει τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου, θα ενθαρρύνει τις ήπιες μορφές μετακίνησης. Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή που προκειμένου να τα επιτύχει αυτά, θα αξιοποιήσει όλη τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, και τη διάθεση συμμετοχής των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ