Πολιτική
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 23:43

Γιατροί του Κόσμου: «Σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» στην Αθήνα

Για «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» στην Αθήνα κάνουν λόγο οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι αποφάσισαν να συνδράμουν σα να είναι μια αποστολή εξωτερικού».

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης, με 100.000 ανθρώπους να διαθέτουν κάποιου τύπου προσωρινό νομιμοποιητικό έγγραφο, με 50.000 αιτούντες άσυλο, με 250.000 περίπου ανθρώπους χωρίς επίσημα χαρτιά και 80% εξ αυτών συσσωρευμένους στην Αθήνα και την περιφέρεια της πρωτεύουσας, γίνεται πράγματι λόγος «για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», στην οποία οι Γιατροί του Κόσμου προσέρχονται με προτάσεις για την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων των 10 εκατ. ευρώ, που πλέον δικαιούται η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το τέλος του 2013, από τα επείγοντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε ότι «καταρχάς, η πρόσβαση στην υγεία είναι απαραίτητη, διότι το κόστος ενός προβλήματος υγείας είναι 24 φορές μικρότερο, όταν αντιμετωπισθεί σε αρχική φάση, παρά όταν γίνει οξύ ή χρόνιο. Μόνο τον τελευταίο μήνα στο πολυ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι κι από αυτούς δεν ήταν όλοι αλλοδαποί».

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Οργάνωσης, Ευγενία Θάνου, δήλωσε πως στο πολυ-ιατρείο «τον τελευταίο καιρό, έρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες. Συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα, Ρομά, που πλέον τους ζητείται να πληρώσουν στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν ταμείο Πρόνοιας και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «παρατηρείται αύξηση των αποκλεισμένων Ελλήνων, που καταφεύγουν σε συμπεριφορές και πρακτικές ιδίου τύπου με τους αποκλεισμένους αλλοδαπούς. Δημιουργείται μια όσμωση μεταξύ των δυο ομάδων, με τάση ενοποίησης. Η οικονομική κρίση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αυξήσει δραματικά το φαινόμενο».

Οι Γιατροί του Κόσμου προτείνουν να δημιουργηθεί δίκτυο μεταξύ των ιατρείων των δήμων και των πολυ-ιατρείων με ενιαία κατεύθυνση και συναντίληψη. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με μελέτη της Οργάνωσης, θα καταστήσει δυνατή την περίθαλψη 100.000 αποκλεισμένων το χρόνο.

Μάλιστα, στην πρότασή τους, την οποία απηύθυναν σε υποψηφίους δημάρχους και αρμόδιους υπουργούς, επανέφεραν παλαιότερη πρότασή τους για ενίσχυση των πολυ-ιατρείων από αγροτικούς γιατρούς «που σήμερα περιμένουν άπραγοι στη λίστα. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους στα ιατρεία και να μοριοδοτούνται γι αυτό. Ετσι θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία».

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, από τα 10 εκατ. ευρώ των έκτακτων μέτρων και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα σε μη αξιοποιημένα κτήρια του Υπ. Υγείας (η σχετική μελέτη για τα ανεκμετάλλευτα κτήρια υπάρχει) καταφύγια και ξενώνες μίας νύχτας, όπου οι έχοντες ανάγκη θα διανυκτερεύουν με ασφάλεια, θα πλένονται και ενδεχομένως να έχουν ένα φαγητό. Τα καταφύγια αυτά -σύμφωνα και με το πρότυπο των καταφυγίων του Στρατού Σωτηρίας που λειτουργούν δεκαετίες στο Ην. Βασίλειο- θα αδειάζουν υποχρεωτικά το πρωϊ για να καθαρίζονται.

Στην πρότασή της, η Οργάνωση αναφέρεται, επίσης, στη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αλλοδαπών και στη δημιουργία γραφείων νομικής υποστήριξης και γραφείων εύρεσης εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ