Κόσμος
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 11:40

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το κλείσιμο της εταιρείας Eurocypria και οι διαδηλώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία, η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τη Βουλή για το θέμα των εγγράφων Ντάουνερ, η απαγόρευση των κατοχικών αρχών σε οκτώ Ευρωβουλευτές να περάσουν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, και τα ποσά των συντάξεων που παίρνουν πρώην αξιωματούχοι του κράτους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Το κλείσιμο της εταιρείας Eurocypria και οι διαδηλώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία, η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τη Βουλή για το θέμα των εγγράφων Ντάουνερ, η απαγόρευση των κατοχικών αρχών σε οκτώ Ευρωβουλευτές να περάσουν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, και τα ποσά των συντάξεων που παίρνουν πρώην αξιωματούχοι του κράτους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'', με κύριο τίτλο ''Ποιός έκλεψε τα έγγραφα Ντάουνερ. Κρατικοί λειτουργού ή άλλοι;'' γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του στη Βουλή αναφορικά με το θέμα των εγγράφων Ντάουνερ εισηγείται όπως αυτή αποφύγει να συζητήσει το όλο θέμα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα δυο Τούρκοι καθηγητές επιχειρούν να μετατρέψουν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα σε μουσουλμανικό μνημείο και τόπο λατρείας.

''Ο Πολίτης'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Οι πρίγκιπες των συντάξεων'', αναφέρεται στις συντάξεις πρώην αξιωματούχων του κράτους που εισπράττουν ποσά που ξεπερνούν και αυτόν ακόμα το μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δύο, τρεις ή και τέσσερις συντάξεις αποφέρουν για κάποιους ποσά που ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως!» γράφει η εφημερίδα. Αλλού αναφέρει πως τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ χωρίζουν τις εκτιμήσεις της Κύπρου και του Εμιράτου του Κατάρ για την αξία της κρατικής γης απέναντι από το Χίλτον.

''Η Σημερινή'', με κύριο τίτλο ''Απόγνωση και οργή'', αναφέρει πως ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν χθες πρώτη μέρα της απεργίας των εργαζομένων στη Γιουροσύπρια. Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε το οριστικό κλείσιμό της οκτώ μέρες πριν από την προαναγγελθείσα ημερομηνία. Αλλού σημειώνει πως οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάβαση οκτώ ευρωβουλευτών από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, προφασιζόμενες ότι οι ευρωβουλευτές δεν είχαν μαζί τους τα κατάλληλα έγγραφα, εγκριμένα από το κατοχικό καθεστώς.

''Ο Φιλελεύθερος'', με κύριο τίτλο ''Κατακραυγή για το μπάχαλο'', αναφέρει πως σε μακρά και επίπονη διαδικασία εξελίσσεται ο επιθανάτιος ρόγχος της Γιουροσύπρια. Λίγες μόλις μέρες προτού η εταιρεία διαλυθεί, η Κυβέρνηση εκπέμπει μια πρωτοφανή εικόνα αλαλούμ, δείχνοντας ανέτοιμη να διαχειριστεί την ωρολογιακή βόμβα που έσκασε στα χέρια της. Αλλού αναφέρει πως φρίκη προκαλούν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής Τσιρείου Σταδίου για άγρια κακοποίησή τους από αξιωματικό της Αστυνομίας.

Η ''Χαραυγή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Νέο κεφάλαιο'', αναφέρει πως αναδεικνύοντας τη γεωγραφικά διακεκριμένη θέση που κατέχουν στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ η Κύπρος και η Συρία, οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας άνοιξαν χθες ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών και των λαών τους. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 8 το πρωί με αντιπροσωπείες των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για να συζητήσουν θέματα οικονομίας όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', με κύριο τίτλο ''Το θέμα των αερογραμμών σε 'απόλυτο χάος' '', αναφέρει πως θα ετοιμαστούν χωριστά σχέδια αποζημιώσεων τόσο για το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών όσο και της ''Eurocypria'' πριν τη συγχώνευση των δυο εταιρειών, όπως ανέφερε η Κυβέρνηση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως όλοι συμφωνούν ότι η Κύπρος δεν αντέχει δυο εθνικούς αερομεταφορείς. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή έναρξη του Ράλι Κύπρος στη Λεμεσό.

Ο εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' αναφέρει στο κύριο του θέμα, με τίτλο ''Αλαλούμ και άγριες κόντρες'', πως αλαλούμ προκαλείται στους κόλπους της Γιουροσύπρια και κατ' επέκταση στον τουρισμό με αλυσιδωτές δραματικές συνέπειες ευρύτερα στην οικονομία με τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει οριστικά την αεροπορική εταιρεία μπροστά στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την άμεση αντίδραση των υπαλλήλων να κατέλθουν σε απεργία διαρκείας. Αλλού αναφέρει πως ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου εκτιμά πως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο περιουσιακό στους έξι μήνες συζητήσεων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'', με κύριο τίτλο ''Καταποντιζόμαστε!'' αναφέρει πως η κυβέρνηση Χριστόφια παρέλαβε πλεονασματική οικονομία με περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο στην πάντα και μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, σχεδόν πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος διακυβέρνησης, το έλλειμμα έφτασε το 6,5% και οδεύει προς αριθμούς που ποτέ δεν φανταζόμασταν στην Κύπρο. Αλλού σημειώνει πως πολλά και κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ πιέζουν και επιθυμούν ο Πρόεδρος Χριστόφιας να προβεί σε ανασχηματισμό σύντομα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', με κύριο τίτλο ''Ξήλωμα της Eurocypria'', αναφέρει πως το Συμβούλιο της Eurocypria κάρφωσε χθες το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της εταιρείας όταν ανακοίνωσε την επ' αόριστον αναστολή του πτητικού προγράμματος των αερογραμμών. Αλλού αναφέρει πως ο Βουλευτής των Φιλελεύθερων Γκράχαμ Γουάτσον δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερία πως η ΕΕ θα έπρεπε να ηγηθεί των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)