Πολιτιστικά
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 17:47

Αναδρομική έκθεση της Τόνιας Νικολαΐδη

Εικόνες της θάλασσας, αμμουδιές, φλεγόμενα ξύλα, χάρτινα καράβια και πουλιά στοιχειοθετούν τη θεματολογία της Τόνιας Νικολαΐδη στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Εικόνες της θάλασσας, αμμουδιές, φλεγόμενα ξύλα, χάρτινα καράβια και πουλιά στοιχειοθετούν τη θεματολογία της Τόνιας Νικολαΐδη στην έκθεση που διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 στις 20:00 και παρουσιάζει περίπου 75 έργα της χαράκτριας από τα φοιτητικά της χρόνια στην ΑΣΚΤ (1946-1952) στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού, έως τα τελευταία έργα της, τα ψηφιακά τυπώματα του 2010.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 70, η Τόνια Νικολαΐδη χαράζει και τυπώνει τα έργα της συνδυάζοντας τη λινολαιογραφία, το ανάγλυφο, τη μεταξοτυπία, καθώς και τη φωτογραφία. Δουλεύει τα έργα της κυρίως σε σειρές (δίπτυχα, τρίπτυχα, τετράπτυχα), όπου η μία εικόνα διαδέχεται την άλλη με καθεμιά χωριστά και όλες μαζί να διηγούνται μια ιστορία.

Ο Τάκης Μαυρωτάς σημειώνει για την τεχνική και το έργο της χαράκτριας σε κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης: «Συνειδητά αποφεύγει κάθε δεξιοτεχνία και κάθε τυπική παραδοσιακή τεχνική, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι η ελευθερία της έκφρασης. Η χαρακτική της διακρίνεται από την απλότητα, τη διαύγεια, τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Με μετρημένες χαράξεις, αφού αντιστρατεύεται τις παραμορφώσεις, αποκαλύπτει τον συγκινησιακό της στοχασμό. Έντονες χρωματικές αντιπαραθέσεις, σχέδιο και πλαστικότητα αποκαλύπτουν την ευαισθησία και την επιθυμία της να προσεγγίσει την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Το χαρακτικό της έργο στο σύνολό του αποκαλύπτει τη μοναδικότητά του, μια πραγματικότητα ονειρική, που δεν σημαίνει όμως ότι είναι λιγότερο αληθινή».

Η Τόνια Νικολαΐδη κατάγεται από την Ιθάκη. Γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1946-1952) ζωγραφική, με δάσκαλο τον Ουμβέρτο Αργυρό, και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές και oμαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις διεθνείς Μπιεννάλε και Τριεννάλε Χαρακτικής και έχει διακριθεί με πολλά βραβεία και επαίνους: πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο (Μπιεννάλε Αλεξάνδρειας, 1980), χρυσό μετάλλιο (Μπιεννάλε Φρέντρικσταντ, Νορβηγία 1989), βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1999) κ.ά.

Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου 2011 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βασ. Όλγας 108

Διάρκεια έκθεσης από 25 Νοεμβρίου έως 23 Ιανουαρίου 2011

Είσοδος ελεύθερη