Κόσμος
Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2010 16:58

Διήμερη επίσκεψη στην Ισπανία πραγματοποιεί ο πάπας

Να μην επιτρέψει στον υλισμό να αμαυρώσει την πνευματική της κληρονομιά κάλεσε την Ευρώπη ο πάπας Βενέδικτος κατά την έναρξη της περιοδείας του στην Ισπανία, προβαίνοντας σε υπαινιγμό για τη φιλελεύθερη νομοθεσία περί άμβλωσης που ισχύει στη χώρα.

Να μην επιτρέψει στον υλισμό να αμαυρώσει την πνευματική της κληρονομιά κάλεσε την Ευρώπη ο πάπας Βενέδικτος κατά την έναρξη της περιοδείας του στην Ισπανία, προβαίνοντας σε υπαινιγμό για τη φιλελεύθερη νομοθεσία περί άμβλωσης που ισχύει στη χώρα.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ισπανία, η εικόνα της οποίας επλήγη εξαιτίας της στενής της σχέσης με τον δικτάτορα Φράνκο, έχει έρθει σε σύγκρουση με την σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Θαπατέρο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την άμβλωση.

Ξεκινώντας το 32ωρο ταξίδι του από την πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, βασικό προορισμό προσκυνητών από την εποχή του μεσαίωνα, ο Βενέδικτος έγινε δεκτός από τον πρίγκιπα Φελίπε και την πριγκίπισσα Λετίσια, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, και άλλους υπουργούς.

Η επίσκεψη του πάπα αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 200.000 ανθρώπους και στην πόλη έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κι έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ισπανία από την εκλογή του το 2006.

Ο πάπας είπε ότι η ελευθερία πρέπει να βασίζεται στο αξίωμα "δικαιοσύνη για όλους, ξεκινώντας από τους φτωχότερους και τους πιο απροστάτευτους", μία σαφή αναφορά στις αμβλώσεις.

Οι αμβλώσεις, που ήταν μία παράνομη πρακτική υπό τον Φράνκο, ο οποίος πέθανε το 1975, νομιμοποιήθηκαν υπό περιορισμένες συνθήκες το 1985, αλλά φέτος η κυβέρνηση Θαπατέρο την επέτρεψε κατόπιν αιτήματος και μόνο στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης.

Οι ανήλικες μπορούν να υποβληθούν σε άμβλωση με τη συγκατάθεση ενός τουλάχιστον γονέα.

Από τα 46 εκατομμύρια των Ισπανών, το 76% αυτοχαρακτηρίζονται Καθολικοί, αλλά μόνο το 15% από αυτούς δηλώνουν ότι πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικής Έρευνας.

Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την εκκλησία είναι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η Ισπανία έγινε το 2005 η τρίτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Ο νόμος, τον οποίο προώθησε ο Θαπατέρο παρά την έντονη αντίθεση της εκκλησίας, επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά, κάτι το οποίο το Βατικανό θεωρεί απαράδεκτο.

Ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία ογκώδη διαδήλωση κατά της επίσκεψης του ποντίφικα στη Βαρκελόνη, όπου θα μεταβεί αργά απόψε για το δεύτερο σκέλος της επίσκεψής του στην Ισπανία.

Ωστόσο, με την Ισπανία να προσπαθεί να εξέλθει από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται στο 20%, οι διαμαρτυρίες κατά του πάπα έχουν επικεντρωθεί όχι μόνο σε θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για την ασφάλεια του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στη Βαρκελόνη, ο πάπας θα πραγματοποιήσει τον καθαγιασμό της Σαγράδα Φαμίλια, της εκκλησίας-συμβόλου της καταλανικής αυτής πόλης, 128 χρόνια αφότου ξεκίνησε η κατασκευή της και για πρώτη φορά οι ισπανοί πιστοί θα παρακολουθήσουν εκεί τη θεία λειτουργία. Η εκκλησία είναι έργο του καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ