Υπέρ της ανάδειξης της Ινδίας σε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ινδικού κοινοβουλίου.
Υπέρ της ανάδειξης της Ινδίας σε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ινδικού κοινοβουλίου.
«Ως δύο παγκόσμιοι ηγέτες, οι ΗΠΑ και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν στην παγκόσμια ασφάλεια – ιδιαίτερα καθώς η Ινδία θα υπηρετήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα επόμενα δύο χρόνια», είπε ο Αμερικανός πρέοδρος.
«Πράγματι, η δίκαιη και βιώσιμη παγκόσμια τάξη που αναζητεί η Αμερική περιλαμβάνει έναν ΟΗΕ που είναι αποτελεσματικός, αξιόπιστος και νομιμοποιημένος. Και γι’αυτό μπορώ να πω σήμερα ότι τα επόμενα χρόνια προσβλέπω σε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας που θα έχει μεταρρυθμιστεί και θα περιλαμβάνει την Ινδία σαν μόνιμο μέλος», δήλωσε εν μέσω έντονων επευφημιών.
Από την ίδρυσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πέντε μόνιμα μέλη που έχουν τα ηδυνατότηατ να θέσουν βέτο: τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την Ινδία, μία έδρα ως μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντανακλά την αυξανόμενη δύναμη ενός μιας οικονομίας ενός τρις. Δολαρίων που τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη και η κυβέρνηση του οποίου ασκεί όλο και πιο μεγάλη επιρροή.
«Να επισημάνω ότι μαζί με την αυξημένη δύναμη έρχονται και αυξημένες ευθύνες», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.
Σε μια άλλη σημαντική χειρονομία προς την Ινδία, ο Ομπάμα έκανε λόγο για τον κίνδυνο που θέτει το Πακιστάν.
«Θα συνεχίσουμε να λέμε στους ηγέτες του Πακιστάν ότι τα καταφύγια για τους τρομοκράτες εντός των συνόρων τους είναι απαράδεκτα και ότι οι τρομοκράτες πίσω από τις επιθέσεις στη Μουμπάι πρέπει να κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί δεκαήμερη περιοδεία στην Ασία με στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών. Επόμενοι σταθμοί του θα είναι η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.