Πολιτική
Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 21:22

Χρ. Παπουτσής: H Ευρώπη ήρθε στα σύνορά της, στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη των δυνάμεων ταχείας επέμβασης FRONTEX στα ελληνικά σύνορα, καθώς και η αποστολή παγιδευμένων δεμάτων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων ταχείας επέμβασης FRONTEX στα ελληνικά σύνορα, καθώς και η αποστολή παγιδευμένων δεμάτων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους εταίρους για την υποστήριξη την οποία προσέφεραν στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα για την ανάπτυξη των δυνάμεων ταχείας επέμβασης FRONTEX στα ελληνικά σύνορα.

Υπογράμμισε μάλιστα πως πρόκειται για την πραγματική εκδήλωση της κοινοτικής αλληλεγγύης. «Είναι η στιγμή που η Ευρώπη ήλθε στα σύνορά της, στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη εμπράκτως αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της ΕΕ και αναλαμβάνει μαζί με τις ελληνικές αρχές την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν όσον αφορά τους ελέγχους εκείνων των ανθρώπων που επιζητούν μια καλύτερη ελπίδα στην ΕΕ».

Eπεσήμανε ωστόσο ότι «απαιτείται καλύτερη συνεργασία, καλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πάνω από όλα ισχυρή πολιτική βούληση για την από κοινού αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών».

Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε τη σταθερή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την σύναψη συμφωνίας επαναπροώθησης της ΕΕ με την Τουρκία, ενημερώνοντας τους ομολόγους του ότι ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν και οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ό, τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών.

Επιπλέον, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο για τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Αναφέρθηκε ακόμη στις διάφορες αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει η Ελλάδα για τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα αυτά, τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την χρηματοδότηση των δέκα κρατών μελών που συμμετέχουν ήδη στην προσπάθεια αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, από την πλευρά τους, τόσο η Επιτροπή όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν για την αμέριστη υποστήριξη, την ταχύτατη εκταμίευση των κονδυλίων, που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των δράσεων και επιβεβαίωσαν τη θέληση του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία.

Στη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκε επίσης το θέμα των παγιδευμένων δεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόσφατη αποστολή των παγιδευμένων επιστολών. «Η υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων είναι μια υπόθεση που δεν αφορά φυσικά μόνο την Ελλάδα αλλά αφορά όλο τον κόσμο διότι είχαμε και αντίστοιχες περιπτώσεις από άλλες χώρες, προσφάτως την Υεμένη αλλά και δραστηριότητες στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Παπουτσής.

Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αναβαθμίζονται και αυξάνονται οι απαιτήσεις προς τις εταιρείες των ταχυμεταφορών.

Στο Συμβούλιο ο Γερμανός υπουργός κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των ελέγχων στα αεροδρόμια τόσο των εμπορευματικών μεταφορών όσο και των αερομεταφορών.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπουτσής, συμφώνησε σε αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό το λόγο θα επιδιωχθεί από την πλευρά της Επιτροπής να επεξεργαστεί το ταχύτερο δυνατόν μια πρόταση ή ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο «ελπίζουμε να είναι έτοιμο σε ένα μήνα και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθεί μια κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου Μεταφορών προκειμένου να ληφθούν από κοινού αποφάσεις».

«Και επιπλέον επειδή το θέμα είναι εξαιρετικής σημασίας για όλο τον κόσμο θα επιδιωχθεί η συζήτηση και η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που και εκείνες ενδιαφέρονται σε αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ