Αγνωστο παραμένει πότε θα δοθούν οι απαντήσεις της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην επιστολή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη νέα υστερόβουλη ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς να καθυστερήσει τη δική του απάντηση.
Η ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς, που αρνήθηκε να διαβιβάσει την απάντησή του, παρά τη δική του ρητή διαβεβαίωση προς τα Ηνωμένα Εθνη, προκάλεσε οργή αλλά και θλίψη στη Λευκωσία, κυρίως γιατί αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι ειλικρινής στις προθέσεις του και αρνείται να συνεργασθεί εποικοδομητικά.
Μετά την ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς ο πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε και πήρε πίσω την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Τα Ηνωμένα Εθνη στη Λευκωσία τηρούν σιγή για το όλο θέμα, το οποίο προτιμούν να χειρισθούν διπλωματικά στα παρασκήνια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέγνωσε σχετική δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας που εξηγεί την εξέλιξη στο θέμα της απάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επιστολή του γενικού γραμματέα της 25ης Νοεμβρίου.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29
Νοεμβρίου πληροφόρησε τον Αλβάρον ντε Σότο ότι θα ήταν έτοιμος να δώσει τα σχόλια, εισηγήσεις και αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αμέσως αφού πληροφορηθεί από τον ίδιο ότι ο κ. Ντενκτάς θα έκανε τον ίδιο. Και εξήγησε τους λόγους για αυτή του τη θέση.
Στις 4 Δεκεμβρίου στις 10:30' το βράδυ τηλεφώνησε ο κ. ντε Σότο και πληροφόρησε ότι η τουρκική πλευρά θα παρέδιδε την απάντησή της στις 11:15' μ.μ. Μισή ώρα αργότερα, δηλαδή στις 11:00' μ.μ. τηλεφώνησε και πάλι και ανέφερε ότι η παράδοση του εγγράφου της τουρκικής πλευράς θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 11:30' μ.μ. Ως εκ τούτου και υπό το φως αυτών των διαβεβαιώσεων, το έγγραφο της ελληνοκυπριακής πλευράς εδόθη στον κ. ντε Σότο στις 11:48' μ.μ., προς υλοποίηση της συμφωνίας ότι η παράδοση των εγγράφων θα γίνει ταυτόχρονα.
Σήμερα το πρωϊ, περί τις 8:50', ο κ. ντε Σότο επικοινώνησε με τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Παντελή Κούρο και του ανέφερε ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς, δυστυχώς δεν παρεδόθη και ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος έδωσε αμέσως εντολή στον κ. Κούρο να ζητήσει από τον κ. ντε Σότο την άμεση επιστροφή του εγγράφου της ελληνοκυπριακής πλευράς, πράγμα που έγινε στις 9:30' π.μ.
«Νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς προσφέρεται στον καθένα αλλά και στο γενικό γραμματέα για ακόμη μια φορά προς άντληση συμπερασμάτων», είπε ο εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς τι άλλαξε την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς, είπε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Εθνη, επικαλέστηκαν «τεχνικές δυσκολίες» και
συγκεκριμένα δυσκολίες λειτουργίας του φαξ, αλλά ανέφεραν ότι η απάντηση θα δοθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Ερωτηθείς πού είχε βασιστεί ο κ. ντε Σότο όταν έλεγε ότι παρέδιδε η τουρκική πλευρά την απάντησή της, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθυνθούν στον κ. ντε Σότο.
«Αντιλαμβάνομαι στις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που εξέφρασε την λύπη του για την εξέλιξη. Ερωτηθείς αν διαφοροποιείται η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι της τουρκικής, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε αρνητικά. Αλλωστε, πρόσθεσε, ανάλογες συμπεριφορές κωλυσιεργίας η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει από τουρκικής πλευράς εδώ και 28 χρόνια.
«Το ζητούμενο είναι να καμφθεί αυτή η λογική, για να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση με καλή θέληση για να υπερβούμε τις δυσκολίες. Εμείς ένα πράγμα θέλουμε να εκμεταλλευτούμε, τις συνθήκες για λύση του Κυπριακού», είπε ο κ. Παπαπέτρου.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ