Να δοθεί στο Μαυροβούνιο το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που, αντιθέτως, η Αλβανία δεν κατάφερε να κερδίσει λόγω των πολιτικών προβλημάτων στο εσωτερικό της.
Να δοθεί στο Μαυροβούνιο το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που, αντιθέτως, η Αλβανία δεν κατάφερε να κερδίσει λόγω των πολιτικών προβλημάτων στο εσωτερικό της.
«Είμαι ικανοποιημένος από τις συναινετικές προσπάθειες που έγιναν από το Μαυροβούνιο τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Του επιτρέπουν να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσει σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμο να καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Στεφάν Φούλ.
Η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφιότητας προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τα κράτη μέλη θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Το επόμενο στάδιο θα είναι η έναρξη επίσημων συνομιλιών ένταξης.
«Τα κύρια ζητήματα ανησυχίας» στο Μαυροβούνιο είναι «ο αγώνας κατά των διακρίσεων, η ελευθερία έκφρασης, οι σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία και η κατάσταση των εκτοπισμένων πολιτών που προέρχονται από την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο», αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το Μαυροβούνιο πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειές του για να εδραιώσει το κράτος δικαίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, που συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα», προστίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οικονομική κρίση παράλληλα προκαλεί ευαισθησίες στην εξομάλυνση και τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα, που απαιτεί μια αδιάβλητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Από την Ποτγκόριτσα ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση που θεωρεί ότι είναι και μια «επιβεβαίωση των προσπαθειών και της εργασίας που έχει γίνει έως τώρα» στη χώρα του.
«Είναι ενθαρρυντικό όχι μόνο για το Μαυροβούνιο αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής γιατί αυτό επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της διεύρυνσης», ανέφερε ο κ. Τζουκάνοβιτς, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.
Το Μαυροβούνιο «θα εκπληρώσει ταχύτατα όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις και θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το προσεχές έτος», πρόσθεσε ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ο Στεφάν Φούλ εκτίμησε ότι «έχει ήδη διανύσει δρόμο προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος", τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Αλβανία "θα βρει την αναγκαία πολιτική αποφασιστικότητα για να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες και θα εγκαθιδρύσει μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία που θα εξοπλιστεί από μια ισχυρή οικονομία της αγοράς και ένα νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο θα βασίζεται πλήρως σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».