Ικανοποίηση, αλλά και ενστάσεις εκφράζει η Λευκωσία, στην πρώτη της αντίδραση μετά την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αγκυρα.
Ικανοποίηση, αλλά και ενστάσεις εκφράζει η Λευκωσία, στην πρώτη της αντίδραση μετά την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Άγκυρα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, κρίνεται ικανοποιητική η αντικειμενική διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, ενώ θεωρεί θετική την αναφορά ότι αναμένεται από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Ωστόσο, εκφράζει την αντίθεσή του ως προς τον ισχυρισμό της Επιτροπής ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει δημόσια υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει ότι «η στάση της Τουρκίας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για ουσιαστική στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».
Επιπλέον χαρακτηρίζει αδόκιμο το σχόλιο της Επιτροπής ότι έχει σημειωθεί κάποια αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων ενώπιον της «Επιτροπής Αποζημιώσεων», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και δεδομένου ότι η ερμηνεία των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εν λόγω αναφορά «κρίνεται ως ατυχής».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση του περιεχομένου της Έκθεσης Προόδου και του Εγγράφου Στρατηγικής και θα εκφράσει τις θέσεις της στις αρμόδιες συνθέσεις του Συμβουλίου.
Σήμερα, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε επέμεινε στη σύνδεση της εφαρμογής από την πλευρά της Τουρκίας του πρόσθετου πρωτοκόλλου με την ΕΕ (σ.σ. που σημαίνει άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυρπιακά πλοία και αεροσκάφη) με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία εδώ και 50 χρόνια περιμένει την ένταξή της στην ΕΕ και ότι τείνει να βαρεθεί, ο κ. Φούλε σημείωσε ότι «μετά την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου θα υπάρχουν πρόσθετα οκτώ κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το ρυθμό της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και απαιτείται επιτάχυνση» και σημείωσε: «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ένα νέο κλίμα».
Πρόσθεσε πως «η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιταχύνει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ