Υπέρ μιας ταχείας μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Υπέρ μιας ταχείας μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Τσουνέο Νισίντα, υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο «πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές πολιτικές του 21ου αιώνα» και υπενθύμισε ότι μεταρρύθμιση έγινε στο Σώμα μόνο μια φορά πριν από 45 χρόνια.
«Η θέση της Ιαπωνίας είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί μέσω τροποποιήσεων για την περαιτέρω διεύρυνση των μονίμων και μη μονίμων μελών του», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι υποψήφια για τη θέση μόνιμου μέλους.
Οι συζητήσεις για τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνονται επί πολλά έτη χωρίς πραγματική πρόοδο, αφού τα μόνιμα κράτη μέλη δεν συμφωνούν με τον κατάλογο των χωρών που θα μπορούσαν να προστεθούν στην «κλειστή λέσχη» των πέντε μονίμων μελών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε τη Δευτέρα το αίτημα της Ινδίας για να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας την μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο να πάρει "νομίμως" τη θέση της μεταξύ των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από πέντε μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία) και από δέκα μη μόνιμα μέλη.
Ο Πόλ Σέγκερ, πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΗΕ, που μίλησε και εξ ονόματος της Κόστα Ρίκα, της Ιορδανίας, του Λιχνενστάιν και της Σιγκαπούρης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ "θα ανοίξει το δρόμο για πραγματικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις".
Τέλος ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Ζεράρ Αρόν πρότεινε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και έκανε λόγο για "ζήτημα πολιτικής βούλησης".