Αθλητικά
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 11:30

Κλήσεις-έκπληξη από Σάντος στην Εθνική ομάδα

Αρκετές εκπλήξεις περιελάμβαναν οι κλήσεις του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Ελλάδα για το φιλικό με την Αυστρία στη Βιέννη την ερχόμενη Τετάρτη. Κωνσταντόπουλος, Σιόβας και Γεωργιάδης τα νέα πρόσωπα. Κάλεσε ξανά Χριστοδουλόπουλο, Φωτάκη, Μόρα.

Αρκετές εκπλήξεις περιελάμβαναν οι κλήσεις του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Ελλάδα για το φιλικό με την Αυστρία στη Βιέννη την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός παρουσίασε σε συνέντευξή Τύπου την Παρασκευή το πρωί τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και μέσα σε αυτά βρίσκονται τα ονόματα των Δημήτρη Κωνσταντόπουλου της Κέρκυρας, Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου του Παναθηναϊκού, Γιώργου Φωτάκη του ΠΑΟΚ, Δημήτρη Σιόβα του Πανιωνίου και Γιώργου Γεωργιάδη του Πανσερραϊκού.

Για τους Χριστοδουλόπουλο και Φωτάκη, βέβαια, αυτές δεν είναι οι πρώτες κλήσεις τους στην Ανδρών, αλλά οι πρώτες όσον αφορά το διάστημα που στον πάγκο αυτής βρίσκεται ο Σάντος.

Την αποστολή της Εθνικής συμπληρώνουν οι Τζόρβας, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπαστασταθόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Μόρας, Τζαβέλλας, Σπυρόπουλος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Καφές, Μάκος, Γ.Παπαδόπουλος, Κονέ, Φετφατζίδης, Σαλπιγγίδης και Σαμαρας.

Το σκεπτικό του Σάντος, όπως εξήγησε, είναι να εκμεταλλευτεί τα φιλικά για να δώσει ευκαιρίες στην Εθνική και σε παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα με την Ελπίδων ή μικρότερες τάξεις των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα η εθνική ομάδα β, τότε μπορούμε στα φιλικά να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, να δούμε τα νέα παιδιά και να φροντίσουμε ώστε να μη χάσουν την επαφή τους με την Εθνική. Σε κάποια άλλη αποστολή μπορεί να είναι άλλοι παίκτες στη θέση τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αναφορικά με το γεγονός πως πολλά μόνιμα στελέχη της Εθνική δεν βρίσκονται σε αυτή την αποστολή, όπως ο Μιχάλης Σηφάκης, ο Σάντος ξεκαθάρισε πως δεν κάλεσε παίκτες που θα αγωνισθούν με τις ομάδες τους τη Δευτέρα, λόγω των εκλογών.

«Δε μου φαίνεται λογικό να πάρω παίκτες που δε θα έκαναν προπόνηση μαζί μας. Από τους 22 που επέλεξα, δε θα παίξουν όλοι», υποστήριξε.

Το στρατηγικό πλάνο του Σάντος

Ο Πορτογάλος τεχνικός φαίνεται πως βάζει πλέον σε εφαρμογή το πλάνο που είχε στο μυαλό του για την ανάπτυξη των Εθνικών ομάδων, που είχε αναφέρει μετά την πρόσληψή του το περασμένο καλοκαίρι. Οι βασικοί του άξονες, όπως παρουσιάσθηκαν στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, είναι οι εξής:

- Το οργανόγραμμα δομής και στελέχωσης των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.

- Η προοπτική δημιουργίας επιπλέον Εθνικών Ομάδων -εκτός των υφισταμένων- με συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγοριοποίηση.

- Η αναδιαμόρφωση και περαιτέρω βελτίωση και αξιοποίηση των πρωταθλημάτων υποδομής της ΕΠΟ, καθώς και η παροχή κινήτρων συμμετοχής σε κλιμάκια των Εθνικών Ομάδων στους διαγωνιζόμενους σε αυτά αθλητές.

- Η τήρηση αρχείου των παικτών όλων των Εθνικών Ομάδων από το κατώτερο, ηλικιακά, κλιμάκιο έως την Εθνική Ανδρών και η διαρκής παρακολούθηση της εξέλιξής τους.

«Για μένα η δουλειά στην Εθνική Ελλάδας έχει δύο μονοπάτια. Το πρώτο είναι το σημαντικό, το βραχυπρόθεσμο, και έχει να κάνει με την πρόκριση της ανδρών στα τελικά του EURO 2012», εξήγησε αρχικά για το πλάνο του ο Σάντος και συνέχισε:

«Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση του πλάνου στο Δ.Σ. Αν το αποδεχτούν, δε σημαίνει ότι δεν επιδέχεται βελτίωσης και επεξεργασίας. Πρέπει να γίνει δουλειά από τις πολύ μικρές ηλικίες. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια στην εξέλιξη των ποδοσφαιριστών και όχι κενά. Αυτό το στόχο έχει και η δημιουργία ομάδας κάτω των 23 για να γεμίζει το κενό μεταξύ Ανδρών και Ελπίδων».