Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις εορτασμού της 37ης επετείου του Πολυτεχνείου. Με μηνύματά της, η πολιτική ηγεσία υπογραμμίζει τη σημασία της εξέγερσης για τους αγώνες της Δημοκρατίας και της νέας γενιάς.
Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις εορτασμού της 37ης επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Αθηναίοι κάθε ηλικίας περνούν από το Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη της εξέγερσης του 1973.
Κανονικά διεξάγονται οι εκδηλώσεις μνήμης, ενώ επί ποδός για την τήρηση των μέτρων τάξης βρίσκονται 7.000 αστυνομικοί. Αυστηρά είναι τα μέτρα περιφρούρησης και μέσα στο κτίριο, από την κοινότητα του Πολυτεχνείου.
Αργά το μεσημέρι υπήρξαν μικροεντάσεις μεταξύ εκπροσώπων παρατάξεων. Οταν εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ από διάφορες πανεπιστημιακές σχολές προσήλθαν στο Πολυτεχνείο και κατέθεσαν στεφάνια, φοιτητές που ανήκαν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, διαπληκτίστηκαν μαζί τους και πέταξαν εναντίον τους κύπελλα με νερό και καφέ. Το επεισόδιο δεν επηρέασε την ομαλή πορεία της κατάθεσης στεφανιών.
Οι πύλες θα κλείσουν στις 9 το βράδυ. Αύριο οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 3 το μεσημέρι με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Με μηνύματά της για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου, η πολιτική ηγεσία υπογραμμίζει τη σημασία της εξέγερσης για τους αγώνες της Δημοκρατίας και της νέας γενιάς.
Κ. Παπoύλιας: Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο βλέπουμε πιο ζωντανή την ελπίδα
Στο νόημα της επετείου που φέτος συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό εστιάζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά: Πρώτα-πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τονίζει ακόμη ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου «μάς θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά». «Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης», επισημαίνει.
Όπως υπογραμμίζει εξάλλου, «το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα».
«Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα», καταλήγει.
Κατάθεση στεφάνου από την υπουργό Παιδείας
Το πρωί, στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης κατέθεσε η υπουργός Παιδείας.
«Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. Αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες. Έχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους», επισήμανε σε δηλώσεις της η κ. Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι η Παιδεία είναι το κλειδί για να πετύχουμε τα παραπάνω.
Συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο ζητεί το ΚΚΕ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμμετέχοντας στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία απευθύνει το ΚΚΕ.
«Το πλήγμα που δέχτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές πρέπει να γίνει εφαλτήριο μαζικού απεγκλωβισμού του λαού από τα αντιδραστικά τους ιδεολογήματα, τις αυταπάτες και τη μοιρολατρία. Να εκφραστεί σε μαζική συμμετοχή στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η συμπόρευση με το ΚΚΕ πλατιών εργατικών λαϊκών δυνάμεων, η ανάπτυξη του κοινού μετώπου εργατικής τάξης, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών στους κλάδους, στις εργατικές γειτονιές, παντού, αποτελεί προϋπόθεση και αναγκαίο όρο απόκρουσης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης πολιτικής, που αφαιρεί τις τελευταίες κατακτήσεις υπηρετώντας τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου», συμπληρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
ΛΑΟΣ: 37 χρόνια μετά δεν πραγματώθηκαν τα οράματα
«Καταθέτουμε και πάλι τη λύπη μας για όσους σκοτώθηκαν έξω απ' το Πολυτεχνείο. Κατανοούμε τα αισθήματα εκείνων που έδωσαν τη μάχη μέσα στο Πολυτεχνείο και διαπιστώνουν 37 χρόνια μετά ότι δεν πραγματώθηκαν τα οράματά τους», αναφέρει ο ΛΑΟΣ.
«Τέλος, εκφράζουμε την απέχθειά μας προς εκείνους που εξαργύρωσαν τους αγώνες τους για πολιτικά οφίτσια και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην οικονομική, πολιτική και εθνική κατάρρευση της χώρας μας», καταλήγει.
ΣΥΝ: Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο της αντίστασης
«Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό», αναφέρει ο ΣΥΝ στο μήνυμά του για την επέτειο.
«Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για ν' αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει σήμερα την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία», παρατηρεί ο Συνασπισμός και συμπληρώνει: «Ο μηχανισμός ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ δεν προσφέρει τίποτα άλλο, πάρα τη μεγάλη ευκαιρία στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών».
Τονίζοντας ότι σήμερα οι αγώνες είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ, ο ΣΥΝ καλεί τους εργαζομένους και τη νεολαία να συμμετέχουν στα αυριανά συλλαλητήρια και να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα.
Δημοκρατική Αριστερά: Φάρος για τους σημερινούς αγώνες η εξέγερση
Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε το πρωί και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
«Σήμερα ο αγώνας είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας, της κοινωνίας, των εργαζομένων. Σήμερα ο αγώνας είναι για μια κοινωνία που βρίσκεται τεμαχισμένη κάτω από το βάρος αδυσώπητων προβλημάτων», ανέφερε σε δηλώσεις του κ. Κουβέλης.
Σε μήνυμά της εξάλλο , η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτηρίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου «φάρο» για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.
«Τα παιδιά του Νοέμβρη του '73 δείχνουν το δρόμο. Οι ανάγκες του σήμερα μπορεί να είναι διαφορετικές, ωστόσο τα κεντρικά αιτήματα της εξέγερσης για ‘ψωμί- παιδεία- ελευθερία’ παραμένουν επίκαιρα», αναφέρει τα μέλη της επιτροπής.
Όπως αναφέρουν, «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης, απόρροια του μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, η καλύτερη τιμή στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι η δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και απαλλαγή της χώρας από τις ασφυκτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου».
Εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη
Με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι και την κεντρική πορεία που διοργανώνουν ο ΣΦΕΑ και το φοιτητικό κίνημα, από το Πολυτεχνείο στις 17.00, κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.
Η κεντρική πορεία θα κατευθυνθεί στο αμερικανικό προξενείο, όπου και θα διαλυθεί. Μία δεύτερη πορεία, που διοργανώνει το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων οχτώ φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, από την Πέμπτη, θα επιστρέψει στο Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των εκδηλώσεων είναι αυξημένα, ενώ αύριο μεγάλη δύναμη των αστυνομικών θα βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να επιτηρήσει την πορεία. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν θα αφορούν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ανήμερα της επετείου, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο θα μείνει ανοιχτό. Στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, και στις 19.00, στην αίθουσα τελετών, η κεντρική εκδήλωση με θέμα «1973-2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα». Εξάλλου, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής διοργανώνει αύριο στις 13.00, συζήτηση για την πορεία μέχρι την ίδρυση της ΦΕΑΠΘ και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή μελών του τότε φοιτητικού κινήματος.
Εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί και από τους εργαζόμενους της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.