Πολιτική
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 14:40

Τ. Χυτήρης: Οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας ενοχλούν πολλούς Ευρωπαίους

Στη συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από την πλευρά της χώρας μας όσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής μέτρων του Μνημονίου λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Στη συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από την πλευρά της χώρας μας όσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής μέτρων του Μνημονίου λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, o κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως, αφού, όπως είπε, και εκτός Μνημονίου να ήμασταν, η οικονομική κατάσταση είναι γνωστή.

Όσον αφορά το μνημόνιο αυτό καθεαυτό, πρόσθεσε, κάθε τέσσερις με πέντε μήνες έχουμε μία μεταβολή του ελλείμματος προς τα πάνω και όλο αυτό, εξήγησε, δημιουργεί μία επιπρόσθετη προσπάθεια από την πλευρά μας, προκειμένου να κατεβάσουμε το έλλειμμα. «Θα το κατεβάζαμε λοιπόν στο 8%, αλλά τώρα, αφού ανεβαίνει το έλλειμμα στο 15,5%, θα κατεβεί στο 9-10%. Επομένως, αυτή την κατανόηση εμείς ζητούμε. Δεν ζητούμε να αλλάξει κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, οι οποίες συζητούν ότι είναι αληθές κάτι τέτοιο, η Ελλάδα όντως προσπαθεί, αλλά κανονικά θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο, να έχει μία επιμήκυνση στο χρόνο, ώστε τα μέτρα να μην είναι τόσο επιβαρυντικά όπως τα νούμερα προδιαθέτουν», επισήμανε. «Σε αυτή τη συζήτηση η οποία γίνεται από πολλούς Ευρωπαίους, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Το ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, βεβαίως χωρίς καμία αμφιβολία δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Παπανδρέου από το βήμα της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, σχετικά με τη στάση του Βερολίνου, ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός δεν εξέφρασε τίποτα παραπάνω από την ενόχληση πολλών Ευρωπαίων για τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Υπάρχει ένας ανοιχτός προβληματισμός στην Ευρώπη, τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν είναι η Ευρώπη που ξέραμε. Είναι αληθές αυτό (ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΕ) κι αυτό είναι πολύ περισσότερο ευκρινές σε μια περίοδο κρίσης. Και οι πρωτοβουλίες που παίρνει κατά κύριο λόγο η Γερμανία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να είναι η επικεφαλής, είναι πρωτοβουλίες οι οποίες σιγά σιγά αρχίζουν και ενοχλούν και την ενόχληση αυτή εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Σε αντιδιαστολή με τη Γερμανία, ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στην προσωπική βοήθεια του Γάλλου προέδρου σε σχέση με την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

«Αν από τη μία μεριά η κ. Μέρκελ είναι η αυστηρή, από την άλλη μεριά η Γαλλία από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ ανοιχτή απέναντί μας και σε όλες τις συνεδριάσεις βοήθησε με τις θέσεις της την Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί και λύση και διέξοδος. Και εξακολουθεί να μένει σε αυτό η Γαλλία. Είναι μια σταθερή βοήθεια την οποία ενσαρκώνει η πολιτική στάση του κ. Σαρκοζί προσωπικά», παρατήρησε.