Κόσμος
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 15:25

Οργή Μόσχας για την έκδοση του «εμπόρου του θανάτου» στις ΗΠΑ

Η έκδοση από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ είναι «παράνομη», «στερείται κάθε λογικής εξήγησης» και υπαγορεύθηκε από μια «άνευ προηγουμένου πίεση» από την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η έκδοση από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ είναι «παράνομη», «στερείται κάθε λογικής εξήγησης» και υπαγορεύθηκε από μια «άνευ προηγουμένου πίεση» από την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράνομη έκδοση του Μπουτ είναι το αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου πολιτικής πίεσης που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη της Ταϊλάνδης», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η έκδοση στις ΗΠΑ του Ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ είναι μια «ακραία αδικία» και η Ρωσία «θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει με όλα τα μέσα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τον αποκαλούμενο «έμπορο του θανάτου» Βίκτορ Μπουτ εξέδωσαν σήμερα οι αρχές της Ταϊλάνδης στις ΗΠΑ όπου μεταφέρεται με ειδικά ναυλωμένο από τους Αμερικανούς αεροσκάφος.

Ο Βίκτορ Μπουτ, πρώην πιλότος της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων όπλων στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και το Αφγανιστάν, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2008 σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μπανγκόκ αφού έπεσε στην παγίδα που του έστησε η DEA (αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) σε συνεργασία με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, αλλά και της Ρουμανίας, της Δανίας και των Ολλανδικών Αντιλλών.

Στην επιχείρηση σύλληψής του αμερικανοί πράκτορες παρουσιάσθηκαν ως στελέχη των FARC (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας) , στις οποίες ο Βίκτορ Μπουτ πωλούσε όπλα επί σειρά ετών.

Ο Βίκτορ Μπουτ κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησε επί σειρά ετών έναν στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών για να πωλήσει όπλα σε δικτατορικά καθεστώτα και εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη αυτά για απολύτως νόμιμες δραστηριότητες.

Η Ταϊλάνδη βρισκόταν έκτοτε υπό τη συνεχή πίεση των Αμερικανών, που επεδίωκαν την πάση θυσία έκδοση «ενός από τους πλέον διαβόητους εμπόρους όπλων στον κόσμο» και των Ρώσων, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε ο Βίκτορ Μπουτ να επιστρέψει στη Ρωσία.

Τελικά, η Μπανγκόκ επέλεξε την Ουάσινγκτον, σημαντικό και ιστορικό σύμμαχο, απέναντι στη Μόσχα, εμπορικό και στρατηγικό εταίρο πρώτης γραμμής.