Πολιτική
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 09:45

Υπό δρακόντεια μέτρα ο εορτασμός του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται σήμερα, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Φόρο τιμής απέτισε ο Πρωθυπουργός. Κλειστοί σταθμοί του μετρό.

Κορυφώνονται σήμερα, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, υπό το άγρυπνο μάτι της ΕΛΑΣ. Επί ποδός πάνω από 7.000 αστυνομικοί, ώστε να τηρηθεί η τάξη.

Ειδικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, που έχουν εντολή να επέμβουν αν χρειαστεί με προληπτικές προσαγωγές.

Εν τω μεταξύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από το πρωί γύρω από το ΕΜΠ, οι οποίες επεκτείνονται σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Κλειστός είναι από τις 13.00 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» και μετά από τις 15.00 θα κλείσουν και οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ.

Φόρος τιμής στο μνημείο της εξέγερσης

Από νωρίς το πρωί το Πολυτεχνείο υποδέχεται δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας που καταθέτουν λουλούδια στη μνήμη των νέων που εξεγέρθηκαν το Νοέμβρη του 1973.

Οι πύλες του Ιδρύματος έχει προγραμματιστεί να κλείσουν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ εν συνεχεία θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Ιδρύματος που θα κλείσει με το προσκλητήριο νεκρών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με επικεφαλής την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα μέλη της επιτροπής εορτασμού, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων της περιόδου της δικτατορίας.

Φόρο τιμής στους εξεγερμένους φοιτητές του 1973 απέτισε το πρωί ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καταθέτοντας στο μνημείο του Πολυτεχνείου τρία κόκκινα γαρύφαλλα.

Στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Βουλής Ρ. Ζήση, καθώς και οι βουλευτές Β. Εξαρχος, Αικ. Περλεπέ, Π. Κουρουμπλής, Χρ. Μαγκούφης, Εμ. Στρατάκης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ευστ. Κουσουρνάς, Ευ. Τσουμάνη-Σπέντζα, Μιχ. Κριτσωτάκης, Αθ. Λεβέντης, Ιω. Δημαράς και ο γ.γ. της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου.

Σημειώνεται ότι την 37η επέτειο για τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε σε ειδική συνεδρίασή της η Ολομέλεια της Βουλής. Κατά την ομιλία στην ειδική συνεδρίαση, ο κ. Πετσάλνικος υποράμμισε την εθνική διάσταση και την ιστορική σημασία της επετείου, που, όπως είπε, «αντίθετα με άλλες εθνικές επετείους, δεν ανήκει απλώς στη συλλογική ιστορική μνήμη, αλλά αποτελεί μέρος των βιωμάτων πολλών από εμάς και βεβαίως ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού».

Για ημέρα συλλογικού αναστοχασμού και εγρήγορσης έκανε λόγο ο πρόεδρός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου κατέθεσε στεφάνι.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα του Νοέμβρη από τη μια δείχνει ότι οι αγώνες του λαού μπορούν να τα ανατρέψουν όλα, απ' την άλλη όμως, συνέχισε, μας θυμίζει ότι χρειάστηκαν εφτά ολόκληρα χρόνια ώστε η αυθόρμητη εξέγερση της νεολαίας «να ρηγματώσει το γύψο της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών».

«Ελπίζω να μην χρειαστούν άλλα τόσα, ώστε ο ελληνικός λαός να σπάσει το γύψο του Μνημονίου και της οικονομικής εξάρτησης της πατρίδας μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μόνο με ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας μπορεί η χώρα να απαντήσει στην επιχειρούμενη ανατροπή των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από το πρωί γύρω από το ΕΜΠ, οι οποίες εντός της ημέρας αναμένεται να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Κλειστός θα είναι από τις 13.00 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» και μετά από τις 15.00 θα κλείσουν και οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ .

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 14.00 έως πέρατος των μέτρων στις παρακάτω οδούς:

* Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χ. Μέξη, Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

* Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

* Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου

* Καρτάλη, Λυκαωνίας, Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

* Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.

Από την αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.