Πολιτική
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 19:10

Επεισόδια λίγο πριν το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία ήταν ογκώδης. Ωστόσο, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, αλλά και μετά, σημειώθηκαν επεισόδια.

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία ήταν ογκώδης. Ωστόσο, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, αλλά και μετά σημειώθηκαν επεισόδια.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, συγκρούσεις νεαρών με τα ΜΑΤ έγιναν σε δύο σημεία, και συγκεκριμένα ένα στη διασταύρωση Παπαδιαμαντοπούλου και Βασ. Σοφίας και ένα μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ομάδες από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών έκαναν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, ξύλα, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά την ολοκλήρωση της πορείας, όταν, στο ύψος της συμβολής της Βασιλίσσης Σοφίας με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, νεαροί επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες για λόγους ασφαλείας στην περιοχή, πετώντας τους μεγάλα κομμάτια από μάρμαρο και πέτρες.

Οι νεαροί απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς προς τη Μεσογείων, ενώ στη συμβολή της Μεσογείων με τη Φειδιππίδου, έγινε από τους αστυνομικούς χρήση δακρυγόνων.

Συνολικά έχουν γίνει από την αστυνομία 48 προσαγωγές.

Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο λίγο μετά τα επεισόδια ένας άνδρας. Ο ίδιος δήλωσε ότι τραυματίστηκε στο πόδι από κροτίδα. Επίσης, δύο φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι τους χτύπησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του ΝΙΜΙΤΣ και πως έσπασαν τη φωτογραφική μηχανή ενός εξ αυτών.

Το μεσημέρι σημειώθηκε μόνο ένα μικροεπεισόδιο μεταξύ φοιτητών και αναρχικών στη Σταδίου στο ύψος του πεζόδρομου της Κοραή.

Η κεφαλή της πορείας, με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία, έφτασε το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε το ΚΚΕ μέλη φοιτητικών οργανώσεων από την Κύπρο και στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τα μέλη του οποίου φώναζαν το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Αργά το απόγευμα άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο, εκτός από την Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου και ορισμένους κάθετους δρόμους της Σόλωνος που οδηγούν στα Εξάρχεια

Επεισόδια και στην Πάτρα

Και στην πορεία της Πάτρας, λίγο μετά τις 7.00 σημειώθηκαν επεισόδια. Ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν, να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές αποκόπηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Υψηλών Αλωνίων.