Κόσμος
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 11:21

Ο ήλιος επικίνδυνος και για τους σκιέρ

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι το ίδιο επικίνδυνη τόσο για τους λουόμενους το καλοκαίρι όσο και για τους σκιέρ το χειμώνα, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι το ίδιο επικίνδυνη τόσο για τους λουόμενους το καλοκαίρι όσο και για τους σκιέρ το χειμώνα, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές, υπό τον Πίτερ Άντερσεν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των υπεριωδών ακτινών (UV) μπορεί να είναι στην κορυφή ενός χιονισμένου βουνού ίδια με αυτά σε μια καυτή μέρα του καλοκαιριού στην παραλία.

«Υπάρχει μια υπερβολική ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας σε αυτά το υψόμετρα, που αντανακλάται από το χιόνι και έρχεται πάνω στον άνθρωπο από όλες τις κατευθύνσεις. Οι σκιέρ είναι λουσμένοι στην ακτινοβολία», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια ολοένα πιο συχνή μορφή καρκίνου, που τείνει να εξελιχτεί σε επιδημία. Στο μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, με το μελάνωμα να είναι το πιο θανατηφόρο είδος δερματικού καρκίνου.

Οι αμερικανοί ερευνητές έκαναν επιτόπιες μετρήσεις σε δεκάδες χιονοδρομικά κέντρα, σε μεγάλο υψόμετρο. Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στο μέγιστο επίπεδό της κατά τις μεσημεριανές ώρες, που είναι και οι πιο επικίνδυνες για το δέρμα.

Επίσης η ακτινοβολία είναι πιο έντονη την άνοιξη, όταν υπάρχουν λιγότερα σύννεφα στον ουρανό, παρά τον χειμώνα, όταν ο συννεφιασμένος ουρανός λειτουργεί σαν «ασπίδα». Όσο πιο μεγάλο είναι το υψόμετρο του χιονοδρομικού κέντρου και όσο πιο ηλιόλουστη η χειμωνιάτικη μέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ακτινοβολία που δέχεται ένας σκιέρ.

Αν και η ακτινοβολία UV μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά το ήμισυ από τα σύννεφα, παρόλα αυτά παραμένει ακόμα αρκετή για να βλάψει το δέρμα. Γι’ αυτό, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη όσοι κάνουν χειμερινά σπορ, μικροί και μεγάλοι, να βάζουν αντιηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγουν στις πλαγιές για σκι και άλλα παιγνίδια, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να απορροφηθεί από το δέρμα τους. Συνίσταται επίσης η χρήση καλύμματος κεφαλής, γυαλιών ηλίου και γαντιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε περίπου δύο ώρες το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται, επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία το διασπά ή αυτό ξεπλένεται από τον ιδρώτα και το χιόνι που πετάγεται στο πρόσωπο κατά το κατέβασμα μιας πλαγιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ