Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης εμφανίστηκε ο Δ. Χριστόφιας. «Θέλουμε λύση στο Κυπριακό, δεν θέλουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών».
Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της Νέας Υόρκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αλλά και τη δήλωση που ανέγνωσε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας αργά το βράδυ στους δημοσιογράφους.
«Ερχόμουν στη Νέα Υόρκη βομβαρδισμένος από ένα σωρό εικασίες και από πολλή καταστροφολογία» και «φεύγω από τη Νέα Υόρκη πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Τίποτε από τις εικασίες δεν έχει λάβει χώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει απειλή από οπουδήποτε, δεν υπάρχει και οποιαδήποτε πρόθεση από τον Γενικό Γραμματέα να ασκήσει πιέσεις. Το ανακοινωθέν του είναι ξεκάθαρο, κατά τη δική μου τουλάχιστον εκτίμηση και τον τρόπο που το διαβάζω».
«Δεν θέλουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών»
«Θα μου πείτε, ο γενικός γραμματέας έχει καθορίσει νέα συνάντηση. Και 100 συναντήσεις να καθορίσει ο γενικός γραμματέας, θα είμαι παρών. Θέλω αυτό να το εμπεδώσουμε στο τέλος της ημέρας. Θα αρνηθούμε στον γενικό γραμματέα συνάντηση; Αλλά ξέρω πολύ καλά τί διημείφθη στο τέλος της συνάντησης, για αυτό λέω αυτά που λέω», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Εμείς», τόνισε, «θέλουμε λύση στο Κυπριακό, δεν θέλουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών. Αυτό είναι καλά γνωστόν, εν πάση περιπτώσει. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Μακάρι να το καταφέρουμε».
Λίγο νωρίτερα, είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συναντηθεί με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, τους οποίους ενημέρωσε για τη συνάντηση, αλλά κι ενόψει των επικείμενων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες και την UNFICYP, και το ψήφισμα του Δεκεμβρίου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει σήμερα τις συναντήσεις του με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Κίνας και της Βρετανίας, και πιθανόν την πρέσβη των ΗΠΑ.
Αρμόδια ελληνοκυπριακή πηγή διευκρίνισε ότι το πρακτικό σχέδιο, που αναφέρει στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα το συζητήσουν στην Κύπρο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τη βοήθεια του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Επίσης, χαρακτήρισε τη μέθοδο που επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας ως τρόπο για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία. Το αν θα γίνει αυτό, όμως, εξαρτάται από τις θέσεις οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την επιβεβαίωση της κυπριακής ιδιοκτησίας της διαδικασίας.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερντητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ για την τριμερή συνάντηση, πως δεν υπήρξε κανένα χρονοδιάγραμμα, ούτε επιδιαιτησία.
Αυτό που έχει σχεδιαστεί, τόνισε, είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας που είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.
Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι στη χθεσινή συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των θεμάτων, αλλά δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες. Αυτό, είπε, θα γίνει στην Κύπρο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Για τη νέα συνάντηση, που ορίστηκε να γίνει στη Γενεύη τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να δουν κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και να γίνουν βήματα προς τα εμπρός. Η προσπάθεια, επεσήμανε, είναι να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.
Σχετικά με την αναφορά του γενικού γραμματέα σε πρακτικό σχέδιο ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι αυτό θα καθοριστεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και αποτελεί μέρος της διαδικασίας. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναγνώρισε πως υπάρχουν ανοικτά θέματα, αλλά και θέματα στα οποία υπήρξαν κάποιες διαφωνίες και θα συζητηθούν. Θα γίνει, πρόσθεσε, μια συνδυασμένη συζήτηση και θα διαφανεί κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ