Στην Πορτογαλία συναντώνται τα μέλη του ΝΑΤΟ για τη διήμερη σύνοδο κορυφής, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της συμμαχίας.
Στην Πορτογαλία συναντώνται σήμερα τα μέλη του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής που χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της συμμαχίας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το «Νέο Στρατηγικό Δόγμα» το οποίο θα αποτελέσει οδηγό για την πορεία της συμμαχίας την επόμενη δεκαετία, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.
Τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ καλούνται να αποφασίσουν την αποχώρηση μέχρι το 2014 του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, καθώς αναμένεται να επικυρώσουν τη σταδιακή μεταβίβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις αφγανικές δυνάμεις αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Τα άλλα μεγάλα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής είναι η αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη, η ανανέωση της συμμαχίας και η αναθέρμανση των σχέσεων μερ τη Ρωσία. Στη σύνοδο θα παραστεί και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μία σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με στόχο την αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο πλευρών, μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.
Σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να συζητούν το νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα καθοδηγήσει την αποστολή της Συμμαχίας κατά τη επόμενη δεκαετία.
«Μπορεί να αποδειχθεί ένα αποφασιστικό βήμα στη σχέση της συμμαχίας με τη Ρωσία», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο.
Στόχος στη Λιβαβόνα είναι να επιτευχθεί η υποστήριξη της Μόσχας στην εγκατάσταση στην Ευρώπη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για να αντιμετωπιστούν απειλές προερχόμενες από χώρες όπως το Ιράν.
Εκτός των σκληρών διδαγμάτων της αφγανικής εμπειρίας, η επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος θα προσανατολισθεί προς την αντιμετώπιση νέων απειλών, όπως η τρομοκρατία, ο κυβερνοπόλεμος, η πειρατεία, η διασπορά των βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνικών όπλων.
Οι 28 χώρες επιδιώκουν να υιοθετήσουν επί της αρχής το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος για την άμυνα της Ευρώπης.
Η αυριανή ημέρα θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν, με την συμμετοχή των 48 χωρών της Isaf, της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν συν την Ιαπωνία. Στις συνομιλίες θα συμμετέχει και πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.
ΚΚΕ: Πρέπει να σημάνει συναγερμός
Πρέπει να σημάνει συναγερμός, τονίζει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την ενεργητική συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσει εχθρούς όλους τους λαούς και αποφασίζει να εξαπολύει προληπτικούς πολέμους σε όποιον λαό δεν σκύβει το κεφάλι», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και προσθέτει:
«Η συμμετοχή της χώρας και η αποδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας στο Αιγαίο είναι μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη. Εμπλέκει πιο βαθιά την χώρα στα επιθετικά σχέδια και αναγκάζει το λαό να πληρώνει εξοπλισμούς και στρατούς που στρέφονται εναντίον των δικαιωμάτων του και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
ΣΥΝ: «Όχι» στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ
Την αποδοκιμασία της για τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και παράλληλα τη στήριξή της στην “Αντι-ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο” στη Λισσαβόνα, στις 19-21 Νοεμβρίου, εκφράζει από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τονίζει πως αντί να αυτοδιαλυθεί, ακολουθώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1991, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται και παγκοσμιοποιείται».
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της «στο νέο παρεμβατικό ρόλο του ΝΑΤΟ και στον μετασχηματισμό του σε “παγκόσμιο αστυνόμο”, που υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί ακόμη περισσότερο τον ΟΗΕ». «Το νέο στρατηγικό του δόγμα», υποστηρίζει, «είναι ένα αναχρονιστκό και μιλιταριστικό μοντέλο που θα κλιμακώσει τις εντάσεις και θα προκαλέσει νέους πολέμους. Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες ήδη απαριθμούνται σε περισσότερα από 4,2 δισ δολάρια ημερησίως, την ίδια ώρα που εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από την πείνα και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας περικόπτονται δραστικά στο όνομα της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης».
Τέλος, αποδοκιμάζεται έντονα την επικίνδυνη -όπως χαρακτηρίζεται- ΝΑΤΟϊκή πυρηνική στρατηγική του “πρώτου χτυπήματος” και το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατασκευής μιας “αντι-πυραυλικής ασπίδας”. «Για μια ειρηνική Ευρώπη απαιτείται η κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζεται, ενώ εκτιμάται πως «ο ευρω-ατλαντισμός και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς δημιουργεί νέους διχασμούς και νέες εχθρότητες στην Ευρώπη».