Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 13:33

Πτώση 9,4% του τζίρου της βιομηχανίας το Σεπτέμβριο

Μείωση 9,4% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στην ελληνική βιομηχανία φέτος το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομία.

Μείωση 9,4% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στην ελληνική βιομηχανία φέτος το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομία.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε το Σεπτέμβριο μείωση κατά 9,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, και έναντι μείωσης 24,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 11,2%, καθώς και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 9,4%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις του κύκλου εργασιών στους κλάδους των τροφίμων, των μη μεταλλικών ορυκτών, των βασικών μετάλλων και του λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

Η μείωση του γενικού δείκτη αποδίδεται ακόμη στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

- Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 15,2%, και

- Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 8%.

Μείωση νέων παραγγελιών

Εν τω μεταξύ, μειωμένες ήταν το Σεπτέμβριο οι νέες παραγγελίες προς την ελληνική βιομηχανία. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 7,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 24,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 25% (λόγω ύφεσης στην οικονομία) και στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 26,3%.

Σημειώνεται ότι ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2009- Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2008- Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση 2,2% έναντι μείωσης 26,4% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.