Πολιτική
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 22:30

«Εποικοδομητική» συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μέρκελ

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη σύντομη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Επί τάπητος τέθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε, σύμφωνα με με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη σύντομη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Επί τάπητος τέθηκε ο υπο δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και το διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα, ενώ συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκελα Μέρκελ διατηρεί τις απόψεις της, για συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό, αλλά δεν αρνείται να συζητήσει και σε διμερή βάση την ελληνική πρόταση, αλλά και άλλες απόψεις που έχουν ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ.

Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

Κατά με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ζήτησε, ακόμη, να αφεθούν οι Κύπριοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.

Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης σύντομη συνομιλία και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

Κοντά βρέθηκε και ο κ. Γκιουλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

Σε δηλώσεις του μετά τη ληξη των εργασιών την πρώτη μέρα της συνόδου, ο ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο ενέκρινε η Συμμαχία, προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία και το καταφέρνει.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές για την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κ.λπ.

Όλα αυτά, όπως ανέφερε, αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε, τέλος, την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου. «Επιτέλους, αυτή η συνεργασία θα είναι μια σημαντική συνεργασία για τη συλλογική ασφάλεια ευρύτερα της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και του πλανήτη μας», υπογράμμισε καταλήγοντας.