Τέλος στις συζητήσεις περί δυσαρέσκειας του Μαξίμου αναφορικά με το άρθρο της υπουργού Εργασίας, στο οποίο η κ. Κατσέλη εξέφραζε την αντίθεσή της σε «μία γενικευμένη, άκριτη και χωρίς περιορισμούς» απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές, επιχείρησε να βάλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Καθησυχαστικός όσον αφορά στο ζήτημα της χαλάρωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ένα από τα σημεία αιχμής των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπό συγκεκριμένους όρους, μπορούν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Πεταλωτής υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει να κλείσουν επιχειρήσεις».
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως ξέρει να κάνει τη δουλειά της, ότι έχει ευαισθησίες και βάζει κριτήρια και γνώμονες», σημείωσε. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων, ξεκαθάρισε, ήδη έχει συμφωνηθεί προ πολλού, περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ενώ τώρα, όπως είπε, «διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής και δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις».
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι αυτές που εκφράζουν την κυβέρνηση, και, όπως είπε, οι επιχειρησιακές, «γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα». «Δεν θα αφήσουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, αλλά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο θα ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, «από την οποία δεν αφίσταται και η κα Κατσέλη».
Όπως εξήγησε εν συνεχεία, οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις «διασφαλίζουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις θέσεις εργασίας, τις οποίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνούμαστε ειδικά στη σημερινή εποχή».
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η υπουργός Εργασίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, με αφορμή άρθρο της σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης».
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δρα ενιαία και συλλογικά, ότι κάνει πολύ μεγάλη δουλειά και αυτές τις ημέρες με την τρόικα στη χώρα και συμπλήρωσε ότι «και από τα αποτελέσματα της συνεργασίας προκύπτει ότι υλοποιούμε τους στόχους μας».
Κληθείς να σχολιάσει το χρόνο που δημοσιεύθηκε το άρθρο και ερωτηθείς εάν το Μαξίμου ήταν ενημερωμένο για το περιεχόμενό του, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «όταν σήμερα διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα για τη χώρα, χάνουμε την ουσία να ασχολούμαστε με τέτοιες λεπτομέρειες».
Αποστάσεις από τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας κράτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά περιορίσθηκε να δηλώσει ότι, η κ. Κατσέλη διατυπώνει τις απόψεις της στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι σχολιαστής άρθρων συναδέλφων του.
«Σε μια εποχή που πάνω από όλους και όλα είναι η Ελλάδα, δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χανόμαστε σε σχόλια και άρθρα», σχολίασε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
«Αυτή τη στιγμή είτε είμαστε στη κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση δεν υπάρχουμε ως άτομα», πρόσθεσε , πογραμμίζοντας την ανάγκη της συλλογικής δράσης για τη σωτηρία της χώρας.
«Πρέπει να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε σε μια λογική ότι παίρνουμε και αποδεχόμαστε το ο,τιδήποτε. Και πιστεύω ότι σωστά όλοι οι υπουργοί και όχι μόνο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, όλοι διαπραγματεύονται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας που καταβάλουμε όλοι», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
«Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δημόσιες διαφωνίες και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε τέτοια θέματα, αυτές λύνονται εντός της κυβέρνησης, γιατί το αντίθετο δημιουργεί πολύ κακή εικόνα σε μια τέτοια εποχή», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο βουλευτής Νάσος Αλευράς και πρόσθεσε ότι «η κα Κατσέλη εξέφρασε ένα προβληματισμό. Αν ο προβληματισμός αυτός αφορά την κυβερνητική πολιτική καλό θα ήταν να συζητηθεί και να κλείσει στα πλαίσια της κυβέρνησης.
Το χθεσινό άρθρο της Λούκας Κατσέλη, με το οποίο η υπουργός Εργασίας εξέφραζε την αντίθεσή της σε «μία γενικευμένη, άκριτη και χωρίς περιορισμούς» απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές, πυροδότησε σήμερα ποικίλες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι διαβάζοντας τη συνέντευξη της κ. Κατσέλη «νόμιζε ότι είχε κοπιάρει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά».
Εκανε επίσης λόγο για ένα «ΠΑΣΟΚ που βράζει», αφού, όπως υποστήριξε, «επώνυμα και σημαντικά στελέχη του, διαπιστώνουν κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς εδώ και πολύ καιρό, ότι η πολιτική του μνημονίου, μας οδηγεί σε αδιέξοδα».
«Η κ. Κατσέλη έχει αυταπάτες ότι εάν βάλει ένα χαρτονένιο εμπόδιο στις συλλογικές συμβάσεις μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που από τη φύση τους οδηγούν τα μνημόνια της τρόικας», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας το άρθρο της υπουργού Εργασίας.
Η κυβέρνηση θα τα βρει με την τρόικα, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους υπουργούς. Τώρα πρέπει να ορθώσουν ενιαίο ανάστημα απέναντι στην ενιαία κυβέρνηση».
«Η μουρμούρα, η διχογνωμία και οι προσωπικές στρατηγικές επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση: "Όπου φτώχεια και γκρίνια". Και που ‘σαι ακόμα…», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστή Αϊβαλιώτη.
Για επιστροφή στο μεσαίωνα, σε περίπτωση κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σημαίνει όμως και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξόντωση λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Με δυο λόγια, σημαίνει περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία», πρόσθεσε.
Υποστήριξε ακόμα πως αφού οι συλλογικές συμβάσεις εμπίπτουν στο εθνικό δίκαιο, «δεν έχει καμιά δικαιοδοσία η τρόικα και το μνημόνιο».
«Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει τι μέλλον θέλει, τι μέλλον προετοιμάζει για τους εργαζόμενους της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε: «Προετοιμάζει μέλλον μισθών Κίνας και ανεργίας που δεν έχει ξανασυναντήσει η χώρας μας, ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;».
«Είναι κρίσιμες αποφάσεις και χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να αποτρέψει αυτή την εφιαλτική προοπτική», κατέληξε.
Με αφορμή εξάλλου την αντιπαράθεση για τις κλαδικές συμβάσεις, ο υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε: «Όχι άλλα χτυπήματα στην αμοιβή της εργασίας. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην ξεπεράσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα τη κόκκινη γραμμή της προστασίας των γενικών συλλογικών συμβάσεων και των μισθών σε κάθε επιχείρηση».