Πολιτική
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 19:42

Δ. Δρούτσας: Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης

«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και χωρίς διχαστικά μηνύματα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και χωρίς διχαστικά μηνύματα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Δρούτσας και υφυπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στα Συμβούλια Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου εξετάστηκε η πορεία προς την απλοποιημένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την ευρωζώνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ως «ένα από τα κρισιμότερα Ευρωπαϊκά Συμβούλια των τελευταίων ετών», σημειώνοντας ότι τις προσεχείς ημέρες, οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών θα ξεκινήσουν διμερείς επαφές με το γραφείο του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, όπως ανέφερε, η ελληνική αντιπροσωπεία θα καταθέσει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες τις ελληνικές θέσεις στον Πρόεδρο της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε ο υπουργός εξωτερικών, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία και επεξεργασία των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αποφευχθούν διχαστικά μηνύματα σε μία κρίσιμη περίοδο.

Αναφερόμενος στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, επεσήμανε ότι η μορφή και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί και πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει τη μορφή των διαβουλεύσεων, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, παραμένοντας σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Εξάλλου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί τάπητος τέθηκε ακόμη το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2011.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κρίση πρέπει να ξεπεραστεί και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία που θα προκαταβάλλει τη συζήτηση σε σχέση με τις δημοσιονομικές προοπτικές».

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2011 και τις δημοσιονομικές προοπτικές 2013-2020.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ