Το πρόγραμμα της κυβέρνησης παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, και η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Συμφωνία με κυβέρνηση για νέα μέτρα.
Το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, και η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τονίζοντας πως πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί, κυρίως όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται στην κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στη χώρα μας, για τη δεύτερη επανεξέταση της πορείας του προγράμματος.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, υπογράμμισαν πως χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με την τρόικα, παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία δυναμική και εξαγωγική οικονομία απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση προκειμένου να ξεπεραστούν εδραιωμένα συμφέροντα, τόνισε η τρόικα.
Η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις επόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μεταξύ των άλλων αφορούν:
- Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας.
- Ανοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα.
- Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, επισημάνθηκε πως η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο.
Ωστόσο, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:
- Δαπάνες υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης
- Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο
- Φορολογική διοίκηση, η οποία θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.
«Έχουν συμφωνηθεί νέα μέτρα για διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και περιορισμό των άσκοπων δαπανών», είπε το μικτό κλιμάκιο των ΔΝΤ/ΕΕ/ ΕΚΤ.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας επεσήμαναν επίσης ότι στον χρηματοπιστωτικό τομέα το πρόγραμμα υπήρξε αποτελεσματικό στο να στηρίξει την σταθερότητα. Η ενεργοποίηση της επέκτασης κατά 25 δισ. ευρώ του κυβερνητικού προγράμματος εγγύησης των τραπεζικών ομολόγων, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Όπως τόνισαν, παρόλο που το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό πίεση, τα κεφάλαια είναι επαρκή και όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι τώρα διαθέσιμο να παρέχει στήριξη εάν υπάρξει ανάγκη.
ΔΝΤ: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, θα πάρει την 3η δόση
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στην εκπλήρωση των όρων του μνημονίου που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και θα λάβει την τρίτη δόση της βοήθειας παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται στα έσοδα και στις δαπάνες των νοσοκομείων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ.
Το 2011, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος βοήθειας.
«Το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο και οι πολιτικές εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου του μικτού κλιμακίου της ΕΕ και του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση της προόδου της χώρας.
Citigroup: Επιμήκυνση του χρέους το 2013
Επιμήκυνση του χρέους το 2013 αλλά και επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προβλέπει για τη χώρα μας η Citigroup διά στόματος του αναλυτή της - υπεύθυνου για την Ελλάδα - κ. Λάμπρου Παπαδόπουλου.
Όπως γράφει σήμερα η «Nαυτεμπορική», σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα μαραθώνιο προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, χαρακτήρισε ως υπεραισιόδοξο τον προϋπολογισμό του 2011 ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν το 2012.
Επεισόδια
Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου φιλοξενήθηκε η συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας συνδικαλιστών, μελών και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές προς τη Βασ. Σοφίας με αποτέλεσμα να σταματήσει προς στιγμή η κυκλοφορία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters